Mii de credincioşi vor participa la sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei, de la Biserica Icoanei din Capitală

0
0
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi va fi adusă în Capitală, vineri FOTO Adevărul
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi va fi adusă în Capitală, vineri FOTO Adevărul

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă la Biserica Icoanei din sectorul 2 pentru a participa la evenimentele prilejuite de sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei, desfăşurată sub genericul „Icoana-Fereastră spre Dumnezeu“.

Manifestările religioase reunesc 44 de parohii şi mânăstiri din sectorul 2 şi sunt organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieria 2 Capitală şi Primăria Sectorului 2 şi se bucură de înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit Primăriei Sectorului 2, în cadrul manifestărilor, vineri, va fi adusă la Biserica Icoanei, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mânăstirea Hadâmbu, din judeţul Iaşi.

„Datorită mirului care izvorăşte din icoană, aceasta este cunoscută de către credincioşi ca fiind făcătoare de minuni. Sâmbătă, 8 martie, de la ora 17.00, va fi săvârşită slujba Vecerniei, după care va avea loc, de la ora 18.30, procesiunea cu icoane în jurul Parcului Grădina Icoanei din apropiere, urmată de un concert de cântări religioase şi de cuvinte de învăţătură“, explică organizatorii. 

În timpul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor purta în mâini lumânări aprinse şi vor cânta imnuri bisericeşti, iar un detaşament al Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 şi al Diviziei Civice Voluntare, în uniforme de gală, vor purta în mâini torţe aprinse.

Duminică, programul din Duminica Ortodoxiei va cuprinde Sfânta Liturghie de la Biserica Icoanei (10:00 – 12:00), deplasarea preoţilor şi credincioşilor din parohiile aflate în Sectorul 2 şi în Protoieria 2 (12:00 – 13:30), procesiunea în jurul Parcului Icoanei (13:30 – 14:15) şi slujba de sfinţire a icoanelor purtate de credincioşi (14:15 – 15:00).

Prezent la evenimentele de duminică va fi şi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. La sfârşitul evenimentelor religioase Patriarhul Bisericii Române Daniel sau un delegat al acestuia va ţine o cuvântare.

Prima duminică din Postul Paştelui

Prima duminică din Postul Paştelui a fost instituită de către Sinodul de la Constantinopol (anul 843) ca sărbătoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinţa dreptei credinţe asupra iconoclasmului (erezie care susţinea că sfintele icoane nu trebuie cinstite) şi, în general, asupra tuturor ereziilor.

„Aflându-se în acest an la cea de a şaptea ediţie, manifestarea cultural - religioasă de o înaltă încărcătură spirituală vine în întâmpinarea credincioşilor, a celor ce îşi simt sufletul aproape de Dumnezeu şi de Biserică şi a celor pentru care credinţa şi valorile morale primează cu adevărat“, au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 2. 

București


Ultimele știri
Cele mai citite