Creştinii ortodocşi intră în Postul Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi intră de astăzi în Postul Paştilor, cel mai aspru post de peste an. Până la Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită în acest an pe 20 aprilie, cei care postesc nu vor consuma produse lactate, ouă, peşte, carne sau produse din acestea. Nici vin nu vor putea bea.

Deşi îndeamnă enoriaşii să se abţină de la mâncare în exces, preoţii spun că postul este nu atât alimentar, cât duhovnicesc. Fără rugăciune nu poate fi numit post.

Pentru copii şi vârstnici, dar şi pentru oamenii cu probleme de sănătate Biserica oferă dezlegare la consumul alimentelor nerecomandate în post. Creştinii trebuie să discute cu preotul duhovnic, care va stabili modul postirii pentru fiecare, anunţă IPN.

La sărbătorile Buna Vestire, 7 aprilie, şi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, 13 aprilie, toţi cei care postesc au dezlegare la vin, consumat cu moderaţie, şi la peşte. În perioada postului veşmintele preoţilor şi odoarele în care este înveşmântată biserica sunt de culoare închisă, neagră sau violet închis.

Postul Paştilor este cel mai lung post de peste an. Ţine 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, cea mai strictă săptămână din anul bisericesc. Se recomandă ca în zilele de vineri şi miercuri să fie consumate produse uscate şi fierte. Creştinii care doresc să se împărtăşească o pot face chiar din prima săptămână, în zilele de miercuri, vineri, sâmbătă şi duminică.

Pe tot pe parcursul anului sunt 4 posturi – Postul Mare, Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintei Marii şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri