INCREDIBIL Cum au șters autoritățile istoria românilor, „de dragul” ungurimii. Ce victorie importantă a Armatei a fost eliminată de pe Arcul de Triumf FOTOLGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai câteva ceasuri a durat ca muncitorii să acopere cu ciment un basorelief de pe Arcul de Triumf din București. Valoroasa inscripție marca o importantă victorie a Armatei Române din anul 1919.

Este vorba despre basorelieful „Budapesta‟ care le făcea cinste ostașilor Armatei Române. Această inscripție se afla alături de numele altor localități cucerite de soldații români, pe arcada interioară a emblematicului monument.

Dintre toate, numai placa inscripționată cu numele capitalei ungare a fost acoperită cu ciment, ștergându-se astfel o filă de istorie. Acest lucru s-a întâmplat, se pare, prin anul 2008, când Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află Arcul de Triumf, s-a apucat să restaureze monumentul istoric pe furiș.

Restaurarea, praf în ochi

Recondiționarea a fost, de fapt, doar praf în ochi. Muncitorii nu au făcut decât să acopere cu ciment basorelieful „Budapesta‟. Neculai Moghior, fostul șef al Fototecii Muzeului Militar Național, citat de ZIUAnews, susține că inscripția de pe monumentul-simbol ar trebui readusă la viață și că vinovați pentru că basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. ”UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul și nu avea niciun interes să dispună o asemenea măsură, care nu convine ungurilor‟, a lămurit Moghior.

Arcada interioară a Arcului de Triumf Arcada interioară a Arcului de Triumf Arcada interioară a Arcului de Triumf

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu dovada ștergerii unei file de istorie!

Numele „Budapesta‟ era inscripționat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Române. Acesta a fost șters de pe fațada Arcului de Triumf, însă nu se cunoaște o dată certă la care placa a fost acoperită cu ciment. Nici până în prezent, autoritățile nu s-au ocupat de reabilitarea basoreliefului atât de important pentru istoria românilor.

Basorelieful, distrus și de comuniști

Basorelieful „Budapesta‟ marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române. Armata lupta pe atunci împotriva expansiunii bolșevismului ungar. Construit în 1918 din materiale care nu rezistau nici măcar în faţa ploilor, Arcul de Triumf a fost ridicat din lemn acoperit cu ipsos după patru ani.

Arcul de Triumf este unul dintre monumentele emblematice ale Bucureştiului Arcul de Triumf este unul dintre monumentele emblematice ale Bucureştiului Arcul de Triumf este unul dintre monumentele emblematice ale Bucureştiului

Click pe fotogalerie pentru a vedea imagini spectaculoase cu Arcul de Triumf!

Actualul monument a fost inaugurat în 1936, când autoritățile au considerat că înfrângerea armatelor comuniste din 1919 reprezintă un moment crucial în istoria noastră, demn de consemnat pe construcția emblematică din Capitală.  

Plăcuța comemorativă a avut un destin tumultuos, cu atât mai mult cu cât același basorelief „Budapesta‟ a fost zidit în primii ani de comunism românesc și reabilitat în 1953, anul morții lui Stalin.

Povestea Arcului de Triumf: Rușinea „Micului Paris‟. Monumentul-simbol a fost blamat de interbelici și mutilat de comuniști FOTO-VIDEO

Povestea se repetă și la Cluj-Napoca

Din nefericire, cazul nu este unul singular. Aceeași poveste s-a întâmplat la Cluj-Napoca, când maghiarii au cerut îndepărtarea unui text comemorativ de pe statuia lui Baba Novac. În martie 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu niște rânduri inscripționate pe statuia lui Baba Novac.

PPMT a solicitat îndepărtarea textului istoric, motivând că are „un mesaj ofensator la adresa maghiarilor‟, scrie napocanews.ro. Mesajul de pe statuie suna în felul următor: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601‟. Textul a fost inscripționat pe statuia amplasată lângă Turnul Croitorilor în septembrie 1998.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite