Hala Matache, din nou pe masa Primăriei Capitalei: astăzi se dezbat trei PUZ-uri pentru zona Berzei-Buzeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, a anunţat printr-un comunicat de presă emis astăzi că va participa, împreună cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile din Bucureşti, la mai multe dezbateri ce au loc începând cu ora 13.00 la sediul primăriei din Splaiul Independenţei pe tema Bulevardului Berzei-Buzeşti.

Hala Matache, clădire clasată ca monument istoric şi cultural, este subiect de controversă de ani de zile între cei care susţin că este imperios necesar păstrarea şi reabilitarea ei şi oameni din cadrul Primăriei Generale care susţin că monumentul ar trebui mutat din calea Bulevardului care va uni nordul oraşului cu sudul lui.    

Astfel, la dezbatere vor participa reprezentanţi ai primăriei, ai cetaţenilor din zonă, ai grupului de arhitecţi care a prezentat o soluţie alternativa şi ai ONG-urilor.

Platforma pentru Oraşe Durabile, una dintre organizaţiile care se luptă pentru conservarea monumentului, susţine că Primăria Generală încearcă într-un mod mai puţin transparent să aplice mutarea clădirii, lucru carea va duce la distrugerea ei având în vedere starea avansată de degradare. Mai mult decât atât, organizaţiile non-guvernamentale implicate în discuţii susţin că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi uitat despre agrearea ideii de a păstrat clădirea în acelaşi loc pe care se află în prezent.

”Vom fi prezenţi pentru a readuce în discuţie soluţiile propuse şi agreate de Primarul General al Capitalei, în iunie 2011, de menţinere a Halei Matache pe actualul amplasament”, mai explică reprezentanţii Platformei pentru Oraşe Durabile în comunicatul emis.

Reproducem punctele principale pe care se va discuta la dezbaterea de astăzi

•             Începând din toamna anului trecut, Primăria a iniţiat o campanie de dezinformare cu privire la posibilităţile tehnice şi la resursele financiare necesare pentru mutarea, respective menţinerea Halei Matache.

•             În momentul de faţă nu există o propunere tehnică reală şi un estimat al costurilor cu privire la mutarea Halei Matache (nu este clar nici măcar regimul clădirilor din spatele Halei Matache, unde, conform Primăriei, aceasta ar urma să fie mutată).

•             Soluţia agreată de Primărie încă din 2011 pentru conservarea Halei pe actualul amplasament este astăzi cenzurată din toate comunicările Primăriei; Comisia pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a primit spre avizare din partea PMB trei propuneri, toate trei prezentând ca soluţie mutarea Halei Matache, ceea ce înseamnă dezinformare prin omisiune.

•             Primăria invocă între argumentele nou apărute împotriva păstrării Halei nevoia de a demola toate clădirile de vizavi de monumentul istoric, ceea ce este fals. Argumentul, aşa mincinos cum este, este îmbogăţit cu o sumă uriaşă destinată expropierilor – cinci milioane de euro – suma în sine fiind ruptă de realitate

•             Unul dintre argumentele tehnice invocat cu seriozitate de primarul general este faptul că păstrarea halei ar obliga constructorul să includă două curbe în traseul tramvaiului – ceea ce, susţine Primarul, ar afecta funcţionarea acestuia; or’ se ştie, în Bucureşti, tramvaiele circulă de când există numai în linie dreaptă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite