Motivul pentru care sezonul alergiilor începe mai devreme în Europa, în acest an

0
Publicat:

Temperaturile foarte mari determină sezonul alergiilor să înceapă mai devreme în Europa. 

Sezonul alergiilor a început mai devreme în Europa - Foto Shutterstock
Sezonul alergiilor a început mai devreme în Europa - Foto Shutterstock

În ultimele două decenii, tot mai mulți oameni suferă de alergii. Nasul care cruge, mâncărimea din jurul ochilor, strănuturile mai dese, caracteristice alergiilor, au început mai devreme decât de obicei în unele state europene, relatează Euronews. 

Francezii sunt expuși unui risc ridicat de alergii la polen în această lună, de exemplu. Medicii au constatat că există mai multe persoane care suferă de febra fânului în acest an decât în anii precedenți. 

Întotdeauna a existat polen în această perioadă a anului, dar ceea ce este nou în acest an este că aparent există în cantitate mult mai mare. Are un impact asupra mai multor persoane care sunt destul de deranjate de alergiile lor", spune Dr. Madeleine Epstein, medic specialist în alergii din Paris. 

Motivul : temperaturile ridicate 

Creșterea cantității de polen în aer, în Franța, a fost favorizată de factorii meteorologici. Mai ales că luna trecută a fost desemnată drept cea mai caldă lună ianuarie în Europa.  

Riscul mai mare de alergii este legat de temperaturile tot mai ridicate înregistrate în majoritatea statelor europene. 

Vânturile suflă dinspre sud-vest spre nord-est în acest moment în cea mai mare parte a țării, iar acest lucru face practic ca polenul să se deplaseze. Se pot deplasa din regiunea sudică, unde florile sunt deja deschise și, prin urmare, polenul este deja în aer, către regiunea nordică, unde... tot acest polen nu este încă în aer ", a explicat cercetătorul în domeniul fizicii climei Davide Faranda de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS), potrivit sursei citate. 

Pentru prima dată, temperaturile globale au depășit pragul critic de încălzire de 1,5°C, pe o perioadă de 12 luni.  

Schimbările climatice mută sezonul alergiilor 

Specialiștii au explicat că nu există mai mult polen în aer, ci că sezonul polenului începe mai devreme. De altfel, poluarea aerului din orașe contribuie la modificarea proteinelor din alergeni. 

Rețeaua Națională de Supraveghere Aerobiologică (RNSA) din Franța a avertizat săptămâna trecută că a avut loc o creștere deosebită a polenului de alun și arin, asta pe lângă polenul de la specii precum chiparos, ienupăr și cedru.  

Karl-Christian Bergmann, președintele Fundației germane Pollen Information Service, a  transmis că, în ultimii douăzeci de ani, polenul de copac a început mai devreme, în special cel de alun și de mesteacăn. 

În acest an, în Germania, polenul de arin a apărut la începutul lunii februarie, mai devreme decât de obicei și din cauza temperaturilor ridicate, potrivit  Fundației germane Pollen Information Service. 

Încă de acum zece ani, un  raport al guvernului francez a avertizat că schimbările climatice ar putea prelungi sezonul de polen, ar putea modifica distribuția geografică a polenului și ar putea crește concentrațiile acestuia în aer. Raportul a subliniat că poluarea atmosferică ar putea interacționa, de asemenea, cu polenul și alergiile. 

 Prelugirea sezonului de alergii în toamnă și debutul precoce în primăvară duce la mai puține perioade din an fără alergeni. 

Dacă sunteți alergic la arbori și la iarbă și, să spunem, la ambrozie, atunci aveți foarte puțin timp, poate doar 2, 3 sau 4 săptămâni fără polen în aer. Aceasta este o schimbare în comparație cu, să spunem, acum 20 de ani, când aveam cel puțin trei sau patru luni fără polen în aer", a afirmat Karl-Christian Bergmann. 

Specialiștii spun că dacă temperaturile ar mai scădea, am putea avea o pauză de la alergii, dar se așteaptă ca acest fenomen să fie din ce în ce mai prezent o dată cu schimbările climatice și creșterea emisiilor de CO2. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite