FOTOGALERIE Arteziana de la Universitate, nivelată cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de bucureşteni s-au strâns ieri lângă arteziană pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de intenţia primăriei de a înlocui fântâna existentă cu una nouă.

Intenţia municipalităţii de a înlocui arteziana de la Universitate încinge spiritele bucureştenilor. Ieri, câteva zeci de persoane s-au strâns lângă fântâna din Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de proiectul iniţiat, fără, spun ele, consultarea opiniei publice. Proiectul Primăriei Generale prevede transformarea actualului spaţiu, urmând ca apa noii fântâni să ţâşnească din pământ. 

Schimbarea la faţă a Pieţei Universităţii

CLICK pe imagini pentru a vedea fotogaleria!

Mobilizarea împotriva proiectului a fost făcută de trei tineri pe Facebook care au încercat în acest fel să se opună deciziei de reamenajare. “Este o încercare de a trage un semnal de alarmă atât cetăţenilor, cât şi autorităţilor. Ceea ce ne interesează este ca lumea să conştientizeze că se întâmplă lucruri şi nu sunt întotdeauna bune sau rele. În cazul ăsta, de exemplu, există foarte multă lume care este de acord cu renovarea zonei, pieţei în sine, dar pe de altă parte foarte multă lume contestă nivelarea fântânii”, a declarat Alexandru Oglindă, unul dintre tinerii care au anunţat acţiunea pe reţeaua de socializare. Iniţiatorii acţiunii aşteptă reacţiile autorităţilor, iar în funcţie de acestea vor decide ce vor face în continuare.

Octavian Georgescu, un alt tânăr, încerca ieri să obţină datele de contact ale cât mai multor participanţi la acţiune pentru a organiza zilnic proteste în acest loc. “Mi se pare un atentat grav la spaţiul civic. Ne aflăm într-un loc cu totul special, e Kilometrul Zero al României, aici s-au întâlmplat foarte multe lucruri. Noul proiect este o inginerie, este un grătar prin care ţâşnesc nişte jeturi de apă, este un loc care nu mai poate fi o agora, un loc de întâlnire, e prost, banal şi sec”, a spus el. 

Fontana di Trevi a Bucureştiului

“Să lăsăm locurile aşa cum sunt, este istoria şi viaţa noastră”, ne-a declarat şi Viorica Candet, o pensionară în vârstă de 63 de ani care a venit la acţiune împreună cu fiica ei, dar şi cu nepoţica. “Fântâna este un simbol al pieţei, pentru toţi tinerii şi mai ales pentru cei din generaţia mea este un simbol al întâlnirilor şi nu aş vrea să o văd dispărând şi în locul ei apărând o fântână modernă. Pentru fântânile moderne este loc în parcurile şi în zonele noi. Nu este Fontana di Trevi, dar, ca simbol, este Fontana di Trevi a Bucureştiului”, ne-a spus fiica, Alexandra Baradel.

Potrivit lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, care a fost prezent şi el în piaţă, proiectul municipalităţii nu are avizul Ministerului Culturii, deşi acesta este necesar, fiind o zonă protejată.

Arhitecţi contra Oprescu

Proiectul municipalităţii i-a nemulţumit şi pe unii arhitecţi, care-i cer primarului Capitalei, Sorin Oprescu, să-şi respecte promisiunile referitoare la organizarea unui concurs pentru reamenajarea pieţei. “Domnia sa s-a angajat în cadrul conferinței de presă în care s-a anunțat cine a câștigat concursul de arhitectură pentru Piața Universității să organizeze un alt concurs pentru spațiul de la fântână și pentru spațiul din fața Teatrului Național. În mod evident, acest lucru nu s-a întâmplat”, a explicat Mircea Ochinciuc, preşedintele Ordinului Arhitecţilor (OAR) Bucureşti. Acesta a mai arătat că prin neorganizarea unui concurs se încalcă procedura recomandată în legea 150, referitoare la investiţiile din bani publici. OAR Bucureşti cere Primăriei Capitalei toate informaţiile cu privire la procedura de atribuire a acestei lucrări şi se declară împotriva unui astfel de proiect, care încalcă orice modalitate legală de încredinţare a unei investiţii publice.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite