FOTO Povestea parcului IOR: distracţii până dimineaţa, sute de oameni îşi petreceau concediul în parc. Misterul insulei despre care puţini ştiu
0Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut sub numele de IOR, din sectorul al Capitalei, este unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraşul, având un lac natural şi o istorie care astăzi a rămas imprimată în configuraţia sa.
Amenajarea parcului din sectorul 3 a început în jurul anilor '70, în vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu, şi ani de-a rândul a fost locul preferat de locuitorii cartierelor din apropiere.
Lacul parcului, litoralul cartierului
Parcul are o suprafaţă impresionantă, în jur de 80 de hectare, cu tot cu bijuteria care se află în inima acestuia: lacul natural, după cum povesteşte Ioan Sârbu, profesor de hidrologie al Facultăţii de Geografie din Bucureşti. Despre lacul din mijlocului parcului nu există multe informaţii, iar printre puţinele lucruri cunoscute este faptul că acesta a luat fiinţă datorită unor izvoare naturale.
Potrivit hidrologului, lacul natural din parcul IOR s-a născut din izvoarele naturale, dar şi din apa provenită din precipitaţii.
Lacul parcului Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR, este împărţit, simbolic, cu ajutorul unui pod. Una dintre părţile lacului, numită şi Flax, în urmă cu zeci de ani era Marea Neagră pentru mulţi locuitori din apropiere, după cum îşi aminteşte unul dintre cei care îşi petreceau zile întregi pe malul lacului sau scăldându-se ca într-o piscină.
„Existau foarte multe persoane care îşi petreceau concediul stând la plajă şi bălăcindu-se pe Flax“ , adaugă bărbatul.
Cel mai înalt deal din parc era insulă pe Flax
În urmă cu ani buni, cel mai înalt deal din parcul Alexandru Ioan Cuza era insulă, pentru că locul prin care oamenii se pot plimba, astăzi, pe gazonul verde, era acoperit de apă. Doar vârful dealului răsărea din apă, fiind cunoscut ca micuţa insula de pe Flax.
În nopţile calde de vară, tinerii din cartierul Titan organizau adevărate partide de pescuit, folosind un simplu tifon, în loc de plase de pescuit.
Unul dintre tinerii care participau la aceste partide de pescuit îşi aduce aminte că pentru a reuşi să prindă peşti trebuiau să îşi structureze planul de atac cu mare atenţie. Pentru asta era nevoie de minim patru băieţi care să apuce colţurile „plasei de pescuit“ .
Pentru că în unele locuri apa avea o adâncime foarte mică, băieţii intrau în lac până la genunchi şi lăsau tifonul în apă, iar după câteva minute de stat la pândă apărea şi captura. „Prindeam kilograme întregi de peşte. Îi curăţam, făceam un foc şi îi mâncam acolo, lângă lac“ , îşi aduce aminte Costel.
Hidrobiciclete, terenuri de sport şi terase
Dacă la începuturile parcului oamenii găseau relaxarea şi distracţia printre verdeaţa densă şi locurile asupra cărora mâna omului nu intervenise.
Acum, se la atracţii pe apă, până la terenuri de sport amenajate de Primărie, iubitorii parcului au la dispoziţie o paletă largă de alternative. În parc sunt mai multe terenuri de baschet ce pot fi folosite gratuit, dar şi terenuri de fotbal, unele contra cost.
În parc sunt amenajate mai multe terase, iar cei care vor să se relaxeze cu un suc sau la o bere, „asezonată cu mici“ , se pot opri la una dintre acestea. De asemenea, pe timpul verii, în parc sunt amplasate standuri de la care se poate cumpără suc natural din fructe şi legume.
Cea mai nouă atracţie a parcului constă în hidrobicicletele care roiesc zi de zi pe lac şi care se pot închiria pentru preţul de 15 lei pe oră.
De asemenea, de-a lungul parcului sunt aşezate mai multe rampe pentru cei pasionaţi de mersul pe role, care se pot urca pe acestea şi pot face scheme. Tot pentru împătimiţii mersului pe role, în parcul Alexandru Ioan Cuza este amenajat un loc special pentru skateboarding, cuprinzând rampe cu diferite grade de dificultate.
Pe timpul verii, păuni, lebede şi unele specii de raţe sunt aduse de autorităţi, fiind chiriaşii parcului pe timpul a câteva luni.
Citeşte şi:
FOTOGALERIE Protest în IOR: locuitorii nu vor ca zona de parc retrocedată să fie transformată în şantier
Locuitorii din sectorul 3 vor să se facă dreptate: ”Prietenii parcului IOR” au conceput o scrisoare deschisă adresată autorităţilor
Un sfert din parcul IOR, retrocedat de Adriean Videanu. Primăria Sectorului 3 dă vina pe Primăria Capitalei pentru o decizie luată în 2005