Locuitorii din sectorul 3 vor să se facă dreptate: ”Prietenii parcului IOR” au conceput o scrisoare deschisă adresată autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comunitate compusă din bucureşteni care stau în apropiere de parcul Alexandru Ioan Cuza şi-au propus să nu mai stea cu mâinile în sân în faţa neregulilor afişate de autorităţi şi să treacă la acţiune. Peste 600 de oameni au semnat o scrisoare deschisă trimisă către Municipalitate, dar şi către Primăria Sectorului 3.

Prietenii Parcului IOR este o comunitate de bucureşteni care s-a format ca o reacţie civică la mai multe nereguli legate de parc. La apariţia plăcuţelor puse de Primăria Sectorului 3 în zona neamenajată din parc, din perimetrul strada Liviu Rebreanu, bulevardul Nicolae Grigorescu şi strada Constantin Brâncuşi, aceştia au format un grup de acţiune civică şi au strâns semnături pentru o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

Prin semnele puse, administraţia locală a vrut să indice motivul pentru care această zonă din parc nu este amenajată, cele aproximativ 12 hectare din parcul Alexandru Ioan Cuza, fostul IOR, fiind retrocedate încă din 2005 de către Primăria Generală moştenitorului de drept.

Prietenii Parcului IOR sunt un grup de cetăţeni care s-au unit sub umbrela unui pagini de pe Facebook, încă de pe 1 noiembrie 2011, în prezent având 2,738 like-uri. Oamenii se declară a fi împotriva oricăror interferenţe politice, acţiunile lor fiind bazate strict pe respectarea şi lupta pentru drepturile legale.

”Suntem o comunitate de tineri şi familii ce trăim în jurul oazei de verdeaţă numită Parcul IOR. Ne-am simţit de atâtea ori bine pe aleile sale şi vrem să ne implicăm în protejarea acestui spaţiu şi în organizarea unor evenimente. Demersul nostru este orientat înspre apărarea drepturilor comunităţii locale. Suntem împotriva oricărei intenţii de politizare sau de manipulare în acest sens a acţiunilor noastre”, se descriu Prietenii Parcului IOR.

Oamenii au strâns semnături şi cer să fie informaţi în ceea ce priveşte retrocedarea celor 12 hectare, echivalentul cu 1/4 din suprafaţa totală de spaţiu verde din parcul din cartierul Titan.

În scrisoarea deschisă, oamenii îşi exprimă dorinţa ca întreaga suprafaţă a parcului să rămână cu destinaţia de parc public-spaţii verzi.

600 de semnături, 10.000 de adeziuni

”Obiectivul demersului nostru ţine de dorinţa ferm exprimată de sute de cetăţeni din zonă care vor ca acest teren de 12 hectare, precum şi cel împrejmuit de ADP în zona adiacentă intrării Odobeşti să rămână spaţii verzi şi parte integrantă din parcul A.I. Cuza. Vă solicităm să întreprindeţi toate demersurile legale în susţinerea acestei solicitări”, au scris locuitorii din sectorul 3.

Aceştia subliniază că cele 600 de semnături de susţinere a scrisorii deschise au fost strânse în data de 13 aprilie în urma unei acţiuni anunţate pe Facebook care a durat 75 de minute, dar şi că demersul lor este susţinut de peste 10.000 de adeziuni strânse cu ajutorul petiţiilor online.

Scrisoarea se adresează primarilo Robert Sorin Negoiţă şi Sorin Oprescu, consiliului local al Sectorui 3, Consiliul General al Capitalei, Ministrului Mediului, Rovana Plumb, dar şi Mariei Cocoru, femeia al cărei nume apare ca fiind propietarul terenului retrocedat.

Aducem aminte că, ieri, Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pentru noua lege a retrocedărilor. Premierul României, Victor Ponta, a declarat că noua lege prevede că parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează.

"Există situaţii reglementate separat sau în mod special. Şcolile şi spitalele care sunt retrocedate, timp de 10 ani nu-şi pot schimba destinaţia, trebuie să rămână ca şcoli şi spitale. Şi este de datoria Guvernului ca, împreună cu autorităţile locale, în următorii 10 ani să găsească soluţii fie de cumpărare a acelor imobile, fie de identificare a altor imobile. Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă", a spus premierul miercuri. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite