Droguri la şcoală: Ce măsuri au luat autorităţile din Bucureşti după ce trei eleve au ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipe mixte de specialişti vor merge în şcolile din Capitală pentru a le prezenta elevilor pericolul consumului de droguri. Totodată, unităţile de învăţământ vor beneficia de supravegherea mai atentă a forţelor de ordine, după ce trei eleve au ajuns la spital din cauza stupefiantelor.

Zonele în care se află şcoli vor fi supravegheate de jandarmi. Foto: ISU Tulcea
Zonele în care se află şcoli vor fi supravegheate de jandarmi. Foto: ISU Tulcea

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat, pentru „Adevărul“, că a fost încheiat un protocol cu instituţiile din subordinea Prefecturii în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri.

Vom începe să trimitem în școli echipe mixte de specialiști în comunicare, de la DSP, de la Agenția Națională Antidrog, psihologi și sociologi, care să explice tinerilor pericolele consumului de substanțe interzise.

În același timp, atât Poliția, cât și Jandarmeria, au primit o sarcină în plus, respectiv aceea de a veghea în jurul școlilor la micul trafic de droguri. Dealerii de droguri găsesc la școală, pe lângă școală, mediul cel mai propice prin care se recrutează prin varii metode viitori consumatori de droguri.

De asemenea, și sfaturile profesorilor sunt binevenite, dacă sunt bine formulate. În plus, o bună comunicare între școală și părinți poate contribui la combaterea consumului.

Și Ministerul Sănătății ar trebui să creeze centre specializate și să înceapă să pregătească profesional specialiști care să acorde asistență medicală calificată pentru ca dependența de droguri să fie vindecată, astfel încât tinerii să poată fi redați familiei și societății”, a declarat Toni Greblă, pentru „Adevărul“.

Un bucureştean din şase a consumat droguri

Prefectul Capitalei susţine că este nevoie de eforturi concertate din partea tuturor instituţiilor şi autorităţilor statului pe două planuri: combaterea traficului de droguri şi de substanțe psihoactive considerate periculoase şi prevenirea prin acţiuni de constientizare a pericolului. De altfel, oficialul menţionează că traficul şi consumul de droguri în Bucureşti reprezintă o problemă.

„Este un fenomen scăpat de sub control. Statisticile ne arată că unul din șase locuitori ai Capitalei, măcar o dată, a consumat droguri. Substanțele psihoactive sunt mult răspândite în rândul tinerilor, de la vârste foarte fragede, 14, 13 ani”, spunea Greblă, recent, pentru „Gândul“.

Trei eleve au ajuns la spital

Trei eleve în vârstă de 14 ani, de la Școala Centrală din Bucureşti, au ajuns, săptămâna trecută, la spital după ce au fumat în curtea școlii o țigară cu substanțe interzise, profesorii solicitând serviciul de urgenţă.

În urma incidentului, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că spațiile din preajma Școlii Centrale vor fi supravegheate video, montarea camerelor urmând a fi suportată financiar de minister.

Potrivit directorului instituției de învățământ, Lucian Popa, în școală și în curtea acesteia există camere de supraveghere, pază, iar accesul elevilor pe poarta școlii se face în baza carnetului de elev. Pe de altă parte, menţionează acesta, tinerii nu pot fi percheziţionaţi, astfel că nu se știe cu ce intră în școală.

Popa a precizat că a făcut solicitare doi ani la rând la Consiliul Local al Sectorului 2 pentru a se monta camere de supraveghere în proximitatea școlii, dar i s-a spus că nu sunt bani. La această școală învață elevi de clasa I până la clasa a XII-a. 

Incidente neraportate

Specialiştii atrag atenţia cu privire la scăderea vârstei de consum, fiind vorba chiar de elevi.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, susţine, într-o declaraţie pentru TVR, că multe dintre școlile unde se întâmplă astfel de incidente nu le raportează pentru că, de cele mai multe ori, ele se produc în proximitatea unității de învățământ şi nu în interiorul ei.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor susţine, pentru sursa citată, că școlile preferă să nu raporteze astfel de situații ca să îşi păstreze prestigiul. „Nu vrea nimeni să audă că în şcoala respectivă se aude că se consumă droguri. Lucrurile nu merg aşa. Aşa nu tratezi decât efectul, şi nu cauza. Trebuie să vezi de ce se întâmplă lucrurile astea, de ce consumă tinerii droguri, cum ajung în posesia lor. Atunci când sunt întrebaţi, aflăm că le procură inclusiv de prin şcoală, ori asta nu este posibil”.

În urma incidentului de la Școala Centrală, polițiștii Secției 6 și cei ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au început o anchetă.

Pedepse mai mari

La Camera Deputaţilor, for decizional, este un proiect de lege prin care limitele de pedepse pentru consum şi trafic de droguri se majorează.

Astfel, cei care cumpără sau deţin droguri pentru consum propriu vor risca între 1 şi 5 ani de închisoare, şi nu amendă penală sau închisoare între 3 luni şi 2 ani, cum e în prezent. Deţinerea spre consum propriu de droguri de mare risc ar urma să fie pedepsită cu 2-7 ani de închisoare (în prezent, pedeapsa e cuprinsă între 3 luni şi 3 ani). Pe de altă parte, psihologii susţin că cei care consumă au nevoie să se trateze, nu să fie pedepsiţi cu închisoarea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite