De Ziua Internaţională a Romilor, spoturi video despre cultura romă în staţiile de metrou

0
Publicat:

Luni, de Ziua Internaţională a Romilor, în cadrul unui proiect cultural realizat de Centrul Național de Cultură a Romilor- Romano Kher, în parteneriat cu Metrorex și Art Safari, în toate staţiile de metrou din Bucureşti vor fi difuzate spoturi video despre cultura romă.

Ziua Internationala a Romilor 2024
Ziua Internationala a Romilor 2024

Acţiunea face parte dintr-o campanie informativă realizată de Art Safari, care organizează, în fiecare an, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu muzee internaționale și colecționari privați, ample expoziții retrospective, care au ca scop recuperarea valorilor de patrimoniu.

Proiectul cultural de luni își propune să schimbe mentalități, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural. Având o puternică latură educaţională, misiunea ART Safari este de a apropia arta de public și de a educa noile generații, prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

„Fiecare popor sau minoritate are nevoie de repere identitare și de elite asumate, din punct de vedere etnic. În cazul romilor, nevoia de a-și promova cultura și elita este și mai mare, pentru că tinerii și copiii romi au nevoie de modele rome asumate și recunoscute de întreaga societate românească, astfel încât să înțeleagă că își pot îndeplini obiectivele personale și profesionale pe care și le propun”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Data de 8 martie a fost aleasă pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor în 1971, la Londra. De asemenea, în cadrul Congresului Internaţional al Romilor de Pretutindeni din acel an a fost adoptată melodia „Gelem, gelem” ca imn internaţional al romilor și a fost ales un steag internațional al romilor. Acesta are jumătatea de jos verde - simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră - simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul specific acestei etnii de secole întregi.

În România „Sărbătoarea etniei romilor din România”, se celebrează de 18 ani, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66, la 22 martie 2006.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite