Cum şi-a propus Firea să distrugă cel mai vechi parc din Capitală: planul de mutilare a Cişmigiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Proiectul care prevede reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu implică tăierea a zeci de arbori seculari, plantaţi încă dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. În locul acestor arbori, Primăria Capitalei vrea să construiască gherete pe care să le ofere apropiaţilor partidului pentru a-şi deschide afaceri chiar în mijlocul parcului, susţine Senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a pus din nou gând rău parcului Cişmigiu. Primăria vrea să „înfrumuseţeze” parcul prin tăierea arborilor seculari, în contextul în care Parcul Cişmigiu este un monument istoric de importanţă internaţională de clasă A, conform Senatorului USR, Vlad Alexandrescu.

„Firea încearcă iar să distrugă Parcul Cişmigiu!

Sub denumirea de „restaurare”, Primăria Bucureştiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantaţi încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaţilor partidului să-şi deschidă afaceri în mijlocul parcului.

Mutilează un parc monument istoric de importanţă internaţională de clasă A. 150 de ani am reuşit să conservăm parcul, realizat în sec. XIX de arhitectul peisagist Karl Fr. Wilhelm Meyer, unul dintre cei mai buni peisagişti care a lucrat în România. Nu s-au atins de el nici comuniştii, nici rechinii imobiliari de după '89, deşi au vrut. Am reuşit să îl conservăm destul de bine până a venit această doamnă pe care alţii o numesc "ţoapă incultă" şi care vrea să transforme parcul într-un bazar kitschos.

Proiectul a trecut astăzi prin vot în Consiliul General, unde toţi consilierii generali USR au votat împotrivă. O să facem tot ce putem pentru a opri acest lucru şi să salvăm Parcul Cişmigiu.

Mai jos, în imagine, vedeţi planul de transformare a parcului într-un mic bâlci pe gustul celor ca "duamna" Firea.

În ilustraţie, planul de amenajare a Grădinii Cişmigiu cu 16 spaţii comerciale (cu cerculeţe roşii). Sursa: Parcuri360”, atrage, pe Facebook, atenţia senatorul USR. 

Imagine indisponibilă

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine însă că nu se vor face defrişări. „Dacă cineva are de gând să facă defrişări, pleacă acasă. Oricum nu se va face aşa ceva cu acordul meu. Sunt unul dintre oamenii care a militat şi în Parlamentul României, ca senator, să nu se taie niciun copac de niciunde. Cu atât mai puţin aş fi de acord să facă ceea ce spuneţi dumneavoastră: defrişări masive, să intrăm cu buldozere, să nu mai intre nimeni în zonă. Creaţi o atmosferă de apocalipsă pentru un proiect atât de necesar, în legătură cu care noi avem discuţii destul de avansate să putem să intrăm pe fonduri europene. Este vorba de 10 milioane de euro şi avem şanse şi ne vom înscrie imediat la primul anunţ de fond şi nu vom sta degeaba", a declarat Firea, conform hotnews.ro. 

Parcul Cişmigiu are o suprafaţă totală de 15,73 ha şi este în proprietatea domeniului public al Municipiului Bucureşti, în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement. Cişmigiu este cel mai vechi parc din Bucureşti, fiind inaugurat în 1854. Anul acesta el împlineşte 165 de ani. 

Povestea parcului a început în 1780, atunci când Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti,  i-a poruncit „Marelui Cişmigiu”, adică şefului lucrărilor peste cişmelele oraşului, să construiască două cişmele în această zonă. Una dintre acele cişmele a fost aşezată înspre strada Ştirbei Vodă, pe locul grădinii de astăzi. În apropierea acestei cişmele şi-a construit o casă „marele cişmigiu”.

Inaugurarea oficială a Grădinii Cişmigiu a avut loc în anul 1854, mult mai târziu. Pentru realizarea grădinii, au fost aduşi circa 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena. În 1882, Cişmigiul a fost iluminat electric.

Proiectul pentru reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu va costa 46 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), iar lucrările ar urma să se facă pe o perioadă de 3 ani (36 de luni).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite