Curiozităţi despre Parcul Cişmigiu: lucruri mai puţin cunoscute despre cel mai vechi parc al Capitalei
0
În Bucureşti sunt o mulţime de parcuri superbe, însă unul dintre cele mai frumoase este Cişmigiul. „Adevărul“ vă prezintă câteva curiozităţi despre Parcul Cişmigiu.
Curiozităţi despre Parcul Cişmigiu: cel mai vechi parc
Amplasat chiar în inima Bucureştiului, parcul este unul destul de mic, însă foarte cochet. Aleile înguste par să păstreze o parte din frumuseţea şi eleganţa Bucureştiului de altădată. Deşi o mulţime de oameni trec zi de pe aici, puţini sunt cei care ştiu că Cişmigiu este cel mai vechi parc din Bucureşti, fiind inaugurat în 1854. Anul acesta el împlineşte 161 de ani.
Povestea parcului a început în 1780, atunci când Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti, i-a poruncit „Marelui Cişmigiu”, adică şefului lucrărilor peste cişmelele oraşului, să construiască două cişmele în această zonă. Una dintre acele cişmele a fost aşezată înspre strada Ştirbei Vodă, pe locul grădinii de astăzi. În apropierea acestei cişmele şi-a construit o casă „marele cişmigiu”.
Inaugurarea oficială a Grădinii Cişmigiu a avut loc în anul 1854, mult mai târziu. Pentru realizarea grădinii, au fost aduşi circa 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena. În 1882, Cişmigiul a fost iluminat electric.

Curiozităţi despre Parcul Cişmigiu: activităţi interzise
La început, parcul era locul preferat al celor mai bogaţi şi mai cunoscuţi oameni din Bucureşti, existând o vreme când era un regulament strict pentru cei care voiau să se plimbe prin Cişmigiu. Vizitatorii nu aveau voie să vorbească tare, urât sau să facă mizerie, iar orice activitate comercială era interzisă.
Curiozităţi despre Parcul Cişmigiu: Lacul transformat iarna în patinoar
Balta care se afla pe teren a fost transformată într-un lac superb în mijlocul căruia a fost aşezată o fântână arteziană. În 1852, parcul a fost împrejmuit în întregime şi s-au adus lebede şi pelicani. În anul 1856 o parte a lacului a secat după ce pantofarii din zonă au aruncat o mulţime de materiale cu care lucrau, scrie historia.ro.
Iarna anului 1883 a fost mai geroasă şi Lacul Cişmigiului a îngheţat. Astfel a apărut micuţul patinoar natural de care ne bucurăm şi astăzi şi unde bucureştenii îşi împărtăşeau primele noţiuni de patinaj încă de la finalul secolului al XIX-lea.

Curiozităţi despre Parcul Cişmigiu: mănăstirea
În parc, La Cetate, există şi ruinele unei mănăstiri construite în anul 1756 de logofătul Văcărescu. Din mănăstire pornea un tunel secret care făcea legătura între Palatul Creţulescu şi malul Dâmboviţei.
Alte curiozităţi despre Parcul Cişmigiu
- Izvorul Sissi Stefanidi, amplasat în Grădina Cişmigiu, reprezintă o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, ce toarnă apă cu ulciorul. Locul pe care este amplasată statuia aparţinuse familiei Stefanidi şi a fost donat către primăria oraşului după moartea fiicei lor.

- Primul chioşc de ziare din Bucureşti a fost montat la intrarea principală în Cişmigiu, refăcut, putând fi admirat şi astăzi.
- Pe o altă alee se găseşte monumentul de marmură pentru cinstirea soldaţilor francezi din Primul Război Mondial.
- Cândva, Cişmigiul adăpostea o mică grădina zoologică cu urşi, vulpi, lupi, castori, peşti, lebede, păuni şi multe alte vieţuitoare. Animalele au fost scoase treptat, îngrijirea lor fiind destul de costisitoare.











