Cristian Petcu, barmanul vedetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani, Cristi prepară sute de reţete de coktailuri şi intuieşte cam ce băutură i s-ar potrivi unui client imediat ce intră pe uşa barului. În clubul din Centrul Vechi din Capitală unde lucrează acum serveşte băuturi fine cremei societăţii mondene.

Ziua merge la şcoală iar noaptea în bar. Pare a fi visul oricărui student din provincie scăpat de controlul şi supravegherea părinţilor. Cristi însă, nu face acest lucru ca o refulare, ci pentru că a avut norocul să descopere, imediat ce a împlinit vârsta majoratului, meseria care i se potriveşte şi pe care nu îşi imaginează cu ce altceva ar putea-o înlocui.

„Sunt obosit însă nu cred că există loc de muncă mai bun decât acesta. Atmosfera, muzica şi distracţia fac din meseria asta una perfectă“, povesteşte Cristi. Ce are el mai special faţă de ceilalţi barbani este faptul că a avut norocul să-şi servească reţetele vedetelor autohtone. „I-am cunoscut pe Mihai Bobonete, Mihai Mărgineanu, Alexandru Papadopol, Tudor Chirilă, Ioan Gyuri Pascu, sau chiar pe Edward Maya“, povesteşte cu entuziasm barmanul.

Nicio băutură fără spectacol

Îşi păstrează clienţii deoarece este foarte atent şi le reţine preferinţele. „Am avut nişte clienţi la Constanţa şi după câţiva ani au intrat întâplător în barul meu. Au fost surprinşi să vadă că încă le ştiam băuturile preferate şi mi-au rămas clienţi fideli“, mai povesteşte Cristi. Niciun cocktail nu se prepară fără puţin show, fără ca sticlele să deseneze cercuri în aer sau paharul să nu fie ornat într-un fel special.

„De asta sunt şi băuturile mai scumpe în bar. Omul ar putea să se ducă la supermarket să îşi cumpere o sticlă mai ieftină însă în bar plăteşte pentru distracţie şi pentru spectacol“. Nu-şi aminteşte să fi spart vreo sticlă repetând cascadorii noi. „Le-am scăpat. Dar în general în spatele barului, pe jos este o podea cauciucată, tocmai ca să nu se spargă sticlele“, vinde Cristi un secret.

Fetele n-ar trebui să bea bere

Ştie peste 300 de reţete de cocktailuri iar pe unele le inventează pe loc, ţinând cont de preferinţele clientului dar şi de flerul său în a depista cam ce i-ar plăcea. Nu-l surprinde niciodată gustul vreunui client însă cu greu ar servi o fată cu o bere.

„În Constanţa niciodată o fată nu bea bere, doar când am ajuns în Bucureşti am auzit fetele făcând invitaţii la bere. Nu-mi place deloc această băutură şi nu cred ca este una destinată femeilor“, este de părere barmanul. Dacă-l întrebi ce îi place la meseria lui, răspunde simplu „sticlele“. În fiecare zi, în barul unde lucrează le aranjează în funcţie de gradul de alcool dar şi după ţara de provenienţă.

Profil
Născut. 2 martie 1986, Constanţa
Studii. Este student în anul IV la Facultatea de Inginerie a produselor alimentare, Universitatea Biotera din Bucureşti
Familie. Tatăl său este navigator, iar mama pensionară

Ce-i place

„Îmi place duminica când traficul e liber şi oamenii mai relaxaţi. Îmi mai place poker-ul, muzica electronică, şi evident distracţia“, recunoaşte Cristi

Ce nu-i place

„Nu-mi place ploaia şi nici momentele din zi în care mă mai plictisesc. Trădarea este un lucru pe care-l urăsc şi nu vorbesc neapărat de trădarea unei femei ci şi de cea între prieteni“,a  mai spus barmanul.

Întrebări şi răspunsuri

Ţie ce băuturi îţi plac?

Eu sunt mai atipic, îmi plac băuturile amare, cam orice în afară de gin. Nu îmi place însă să beau singur. 

Barmanul într-un bar este la fel de important precum bucătarul într-un restaurant?

Cred că barmanul este mai apreciat în barurile mici. În cele mari sunt mai mulţi barmani şi clienţii nu vin exclusiv pentru băutură, cum se poate întâmpla în anumite restaurante unde oamenii vin exclusiv pentru că mâncare este bună. Într-un bar contează şi muzica şi atmosfera care se creează.







București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite