Cea mai mare piaţă agroalimentară din Bucureşti a fost inaugurată cu lăutari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Progresul este cea mai mare din Bucureşti                                        Foto Adevărul - Dorin Costanda
Piaţa Progresul este cea mai mare din Bucureşti                                        Foto Adevărul - Dorin Costanda

La un an de la turnarea pietrei de temelie, Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a inaugurat noul complex agroalimentar Piaţa Progresul, din zona omonimă a Capitalei, pe locul vechii pieţe, care a fost demolată. Peste o mie de oameni s-au bulucit în faţa complexului să vadă „ocaua lui Piedone”.

Comunicatul oficial transmis de Primăria Sectorului 4 anunţa inaugurarea pieţei, însă cei care au ajuns joi dimineaţă la Piaţa Progresul au găsit clădirea parţial finalizată. Totuşi, întreg spaţiul dedicat comerţului alimentar şi non-alimentar a fost finalizat. Potrivit edilului din Sectorul 4, parcarea de pe acoperişul pieţei şi finisajele exterioare vor fi finalizate până la începutul lunii martie.

Întregul parter al complexului agroalimentar, care măsoară 11.000 de metri pătraţi, este destinat comerţului de produse alimentare. În total, au fost amenajate aici 500 de tarabe unde producătorii şi distribuitorii de legume, fructe, peşte, produse de carne şi brânzeturi îşi expun marfa în nişte condiţii cu adevărat civilizate. Deşi oferta este foarte bogată, mulţi dintre oamenii care au ajuns aici pentru inagurare s-au arătat surprinşi de tarifele practicate de comercianţi. „Preţurile nu sunt mari, dar mă aşteptam să fie mai ieftin ca în restul pieţelor din zonă. Singurul avantaj este că ai de unde alege”, spune un penisonar cu două sacoşe pline de produse. 

Etajul clădirii, unde se ajunge cu ajutorul a două scări rulante şi un lift, care ajunge până la parcarea de pe acoperiş, a fost compartimentat în 100 de module, unde vor fi vândute produsele de uz casnic, articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte. De asemenea, aici au fost amenajate şi mai multe birouri în care vor lucra angajaţii Administraţiei Pieţelor din Sectorul 4. Aici, din cele 100 de spaţii disponibile, mai mult de jumătate au rămas neînchiriate, însă edilul s-a arătata convins că în scurt timp şi acestea îşi vor găsi chiriaşi.

„Food-court ca la mall“

Parcarea de deasupra complexului este parţial finalizată, deoarece constructorii nu au putut termina la timp rampa de acces, ci doar pe cea de evacuare. Aici vor fi amenajate, pe lângă cele 250 de locuri de parcare deja existente şi o zonă recreativă, “ca la mall” cu câteva restaurante de tip fast-food şi o cafenea în aer liber.

Costul total al investiţiei se ridică la 36.83 milioane de lei, bani care au venit în integralitate dintr-un împrumut bancar, a cărui rambursare nu va greva Bugetul Local al Sectorului 4. Astfel suma va fi returnată de Direcţia de Administrare a pieţelor din Sectorul 4, din încasările obţinute de la comercianţi, în termen de 15 ani.

Sistem nou de încasare a chiriilor

Odată cu inaugurarea acestui nou complex agroalimentar a fost implementat  un nou sistem de încasare a chiriilor pentru spaţiile comerciale. Astfel, pentru închirierea unui spaţiu se va depune o garanţie care va însuma chiria aferentă a unei tarabe pentru trei luni. În situaţia în care nu va fi achitată la timp în fiecare lună, comerciantul va pierde atât garanţia depusă, cât şi dreptul de a folosi spaţiul respectiv.

„Ocaua lui Piedone“ şi şedinţele de consiliu local, transmise în piaţă

Printre „atracţiile” inaugurării, vedetele incontestabile au fost cântarul cetăţeanului supranumit pe loc “Ocaua lui Piedone” unde cumpărătorii pot verifica dacă au primit cantitatea de produse pe care le-au plătit. “Dacă se demonstrează că au înşelat la cântar, acei vânzători îşi pierd taraba", a afirmat preventiv edilul. De asemenea, în interiorul complexului au fost montate mai multe ecrane LCD pe care cetăţenii din acest sector vor putea urmări şedinţele de consiliu ale administraţiei.

Reprezentanţii sectorului au declarat că principalele obiective ale acestei investiţii sunt oprirea comerţului illicit de pe trotuarele din zona pieţei şi de a oferi condiţii civilizate de desfacere a produselor agroalimentare. Piedone a mai precizat că “măicuţele” care vând în această zonă produse lactate şi şi-au format în timp o clientelă proprie vor plăti o sumă simbolică, de un lei pe zi, pentru a putea folosi una dintre cele şase boxe  destinate lor.

Poliţia Pieţelor

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a mai afirmat că o altă noutate pe care Piaţa Progresul o aduce este înfiinţarea “poliţiei Pieţelor”. Această unitate specială are ca principal obiectiv alungarea comercianţilor ambulanţi, detectarea celor care încearcă să fure cu ajutorul cântarului şi centralizarea plângerilor venite din partea cumpărătorilor.

"Odată cu această nouă piaţă am eliminat toţi comercianţii ambulanţi de pe trotuar. De la strada Stoian Militaru şi până la Toporaşi nu mai este niciun vânzător ambulant. De luni, directorul Poliţiei Locale Sector 4 va răspunde cu funcţia dacă va mai exista comerţ ambulant în afara acestei pieţe", a mai afirmat edilul.

Întrebat de jurnalişti de ce a decis ca această inaugurare să fie una parţială, edilul a afirmat că, situaţia din pieţele sectorului cerea o astfel de iniţiativă, pentru a putea ajuta comercianţii să îşi vândă produsele într-un cadru civilizat“. Am dorit să le oferim oamenilor locuri unde să-şi poată desfăşura activitatea. Nu avea rost să îi ţinem pe bară, cât timp spaţiul poate fi folosit. Până la 1 martie totul va fi gata”, a dat asigurări Piedone.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite