Cât plătesc primăriile din Capitală pentru toaletarea arborilor. De ce nu este recomandată tăierea radicală a copacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi primăriile din Bucureşti au alocat sume substanţiale pentru toaletarea copacilor, de multe ori această operaţiune este făcută necorespunzător de firmele responsabile, producân,  în final, uscarea copacilor. Potrivit specialiştilor în peisagistică, pentru ca sănătatea copacului să nu fie afectată, tăierile ar trebui să vizeze maxim 30% din coroana acestuia.

Firmele care se ocupă de toaletarea arborilor din Capitală câştigă sume considerabile. Peisagistul Diana Culescu atrage atenţia că, de multe ori, toaletarea este făcută greşit şi coroana copacilor este distrusă în totalitat, informează hotnews.ro. 

Toaletările necontrolate slăbesc arborii şi-i fac mai vulnerabili la vânt, îngheţ şi alte fenomene naturale. Iar dacă toaletarea este făcută greşit, se obţine efectul invers, drept urmare crengile şi copacii vor cădea mai uşor şi pot pune cetăţenii în pericol. De asemenea, arborii care se usucă, în urma toaletării aplicată necorespunzător, trebuie înlocuiţi, iar această înlocuire generează costuri destul de ridicate.

Cât plătesc primăriile din Bucureşti pentru toaletare

Primăria Capitalei, prin „Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti”, a încheiat pe 25 iunie 2019 un contract în valoare de circa 500.000 lei cu firma Econaturalia pentru defrişarea arborilor uscaţi din marile parcuri din Capitală: Tineretului, Carol I, Izvor, Cişmigiu, Regele Mihai I, Bordei, Floreasca, Circul de Stat si Băneasa.

„Activitatea de defrişare a arborilor, este foarte importantă pentru a înlătura arborii uscaţi, arborii care prezintă o stare fiziologică puternic degradată, o vârstă biologică înaintată, grad ridicat de uscare, arborii înclinaţi care nu prezintă semne de reechilibrare constituind pericol de prăbuşire cauzatoare de pagube materiale şi umane pe fondul condiţiilor meteo”, se arată în anunţul publicat în sistemul electronic de achiziţii publice. Contractul vizează defrişarea a până la 2.150 de arbori.

Primăria Sectorului 1 a încheiat în iunie 2017 un acord-cadru pe 2 ani pentru servicii de defrişare arbori, toaletare, scos cioate şi rădăcini în valoare de 6,7 milioane lei (TVA inclus) cu firma Pxconstand Group SRL. 

Primăria Sectorului 2 a încheiat în iulie 2018 mai multe acorduri-cadru în valoare totală de circa 30 milioane lei, pentru o perioadă de 4 ani, cu firma Cris Garden, pentru toaletări, defrişări şi extragere rădăcini.

Primăria Sectorului 3 nu are contracte separate pentru toaletare, serviciul fiind inclus în contractele de întreţinere a spaţiilor verzi. De exemplu, în contractul de delegare a gestiunii pentru Zonele II si III din Sectorul 3 către ADPB SA, preţul pentru toaletarea unui copac variază între 30 şi 400 lei, în funcţie de mărime, pentru defrişare între 200 şi 550 lei, iar pentru scos rădăcini între 160 şi 500 lei.

Primăria Sectorului 6 a încheiat în perioada mai-iunie 2018 două acorduri-cadru pe 2 ani pentru servicii de silvicultură (toaletare, defrişare şi scos rădăcini), unul în valoare de 2.282.582 lei făra TVA cu firmele Geca Impex şi Garden Center Group şi unul de 2. 282.582 cu Geca Impex. Până acum au fost semnate contracte subsecvente în valoare de circa 2,5 milioane lei cu Geca Impex.

Toaletările excesive slăbesc arborii

Peisagista Diana Culescu a explicat pe pagina de Facebook de ce este greşit felul în care Primăriile din Bucureşti toaletează arborii. Potrivit acesteia, tăierile radicale slăbesc arborii şi pot duce la uscarea acestora. În plus, până la uscare, toaletarea excesivă poate duce la prăbuşirea arborelui, deci efectul invers. Tăierile coroanei trebuie făcute după o analiză vizuală, cu aprobarea specialiştiştilor. Aceste tăieri ar trebui să vizeze maxim 30% din coroana copacului.

Diana Culescu a scris despre 6 idei greşite cu privire la tăierea radicală a arborilor:

1. Tăierea radicală întinereşte arborele, mărindu-i speranţa de viaţă

NU!!! Toate tăierile de acest fel sunt intervenţii traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli şi dăunători şi slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, îngheţul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenţi patogeni etc.

2. Tăierea radicală reduce impactul vântului asupra arborelui, limitând riscul ruperii acestuia

NU!!! Tăierile inadecvate generează creşteri hatorice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanşat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale şi a trunchiului. Un arbore sănătos nu îşi pierde uşor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos

3. Tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălţimea unui arbore

NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid şi, astfel, arborele revine la înălţimea iniţială într-un timp foarte scurt.

4, Tăierea radicală permite diminuarea umbrei

NU!!! Dimpotrivă, o tăiere severă provoacă apariţia de frunze mult mai mari purtate de lujeri lacomi ce cresc într-un număr foarte mare.

5. Tăierea radicală împiedică formarea lemnului mort

NU!!! Lujerii numeroşi care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toţi viabili. După câţiva ani de viaţă între aceştia se instalează o relaţie de concurenţă, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol.

6. Tăierea radicală este economică

NU!!! Comunităţile locale încep să realizeze la ora actuală cât de scump le costă tăierile agresive. Cheltuielile de monitorizare a arborilor periculoşi*, cele aferente realizării tăierilor de restructurare precum şi costurile de replantare sunt exorbitante”.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite