Bucureşti: S-a dublat numărul donatorilor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la aproximativ 129 de persoane care veneau zilnic să doneze sânge în anul 2008, acum s-a ajuns la circa 250 de persoane pe zi sau chiar mai mult. Medicii spun că donatorii sunt motivaţi de faptul că primesc bonuri de masă, o zi liberă de la serviciu şi reducerea la jumătate, pentru o lună, a abonamentului la liniile de transport.

Motivaţi de cei 60 de lei care reprezintă contravaloarea bonurilor de masă, de o zi liberă de la serviciu sau de reducerea la jumătate, pentru o lună, a abonamentului la liniile de transport, oamenii se duc în număr tot mai mare să doneze sânge. Cu toate acestea specialiştii ar dori ca donarea să se facă benevol pentru ca selecţia să fie mai riguroasă, se arată pe postamedicala.ro..

Specialţitii mai sunt de părere că există posibilitatea ca persoanele care vin interesate de aspectul financiar să ascundă unele afecţiuni, care se pot vedea sau nu la analizele medicale făcute de rutină în momentul donării de sânge.

La o recoltare, se donează o unitate standard de 450 de mililitri de sânge care esteuşor suportată de un organism sănătos, iar sângele absent se reface în trei săptămâni

. Sângele recoltat are un termen de valabilitate cuprins între cinci zile şi şase luni.

Există mai multe contraindicaţii medicale pentru care persoanele nu pot să doneze sânge, însă printre cauzele cele mai frecvente se numără:
    * persoanele care suferă de boli cardiace
    * persoanele cu boli cronice
    * bolnavii de diabet
    * cei cu afecţiuni neurologice
    * persoanele care au boli transmisibile prin sânge - hepatite, tuberculoză
    * bolnavii cu afecţiuni ale pielii
    * femeile însărcinate
    * persoanele cu o greutate foarte mică sau prea mare (peste 130 de kg)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite