Bucureşti: Cel mai mare colecţionar de surprize Turbo a adunat 17.000 de abţibilduri în 26 de ani (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul bucureştean Cristian Tăune, de 32 de ani,  a adunat peste 10.000 de surprize cu maşini şi 7.000 de dubluri, care se găseau în celebrele gume de mestecat turceşti.

click aici pentru galerie foto

Când te uiţi la clasoarele tânărului colecţionar e ca şi cum ai face o călătorie cu maşina timpului, din care îţi zâmbesc mii de abţibilduri cu miros de copilărie. Adică nişte poze cu maşini scumpe care strângeau odinioară la un loc toţi copiii din cartier pentru trocuri, cunoscute la vremea aceea ca  schimburi „ţaca“.

Microbul colecţionării l-a prins pe Cristian încă de la 6 ani, când a început să adune mai întâi surprize cu actori de la guma de mestecat Minti, a continuat cu cele de la Turbo, Lazer, OtoMoto, Bi-bib şi Bombibom, pe care le-a ordonat în clasoare în ordinea seriilor apărute.

De la 1 la 50, „Surprize, surprize“

Ce mai mare „comoară“, însă, o reprezintă seria Turbo de la 1 la 50 (din cele 540) despre care toţi copiii vorbeau la vremea respectivă  ca despre OZN-uri. „Umblau basme despre seria asta pentru că nimeni nu o văzuse. Eram disperaţi, mai ales că se zvonea că în această serie s-ar găsi poze cu Dacii, Oltcituri şi ARO. Mie mi-a luat 9 ani să le adun pe toate“, mărturiseşte cu nostalgie Cristian, care mai spune că s-a rugat un an de un rus pentru a obţine şase abţibilduri din colecţia „rară“.
Ultima serie, cea care conţinea surprize din colecţia Turbo 2000, nu a mai apărut în România de prin 2002, iar bărbatul a cumpărat-o tot de la ruşi. Pare greu de crezut, dar majoritatea celor 10.000 de surprize sunt adunate după ce a cumpărat gumele. „Aveam borcane de 800 de grame umplut cu gume. Şi dacă nu o puteam mesteca pe toată pentru a ajunge mai repede la surprize, luam surprizele şi guma o puneam în borcan“, povesteşte tânărul.

Face schimburi pe încredere

Kent Gida, firma turcă care a produs guma Turbo până să vândă franciza către Cadbury, o companie britanică, a scos patru serii de surprize până acum: Turbo Super (maşini moderne), Turbo Clasic (maşini de epocă), Turbo Sport (maşini sport şi motociclete) şi Turbo 2000 (cele mai noi maşini).

În România sunt destui colecţionari de surprize Turbo, însă niciunul nu are seria de la 1 la 50, şi cu atât mai mult niciunul nu are o impresionantă colecţie de 10.000 de surprize. Cu ei Cristian comunică prin email şi dacă ajung la o înţelegere fac „schimb pe schimb“ şi îşi trimit pe încredere, prin poştă, surprizele.


Întrebări şi răspunsuri

Ai primit oferte de cumpărare a clasoarelor?

Nici daca mi se oferă 100.000 de euro nu îmi dau colecţia. Ce fac cu banii ăştia? Îmi cumpăr un apartament şi o maşină. Aşa, şi după aia? Nouă ani m-am zbătut pentru alea 50. Nu stau bine cu banii, dar nu merită să-mi vând „copilăria“.

Unde se mai găsesc de cumpărat gumele Turbo?


Există un magazin pe lângă căminele din Grozăveşti unde ştiu sigur că se comercializează şi îmi cumpăr eu.

Ce îi place

Tot ce este hi-tech ma fascinează, însă când când mă rup de lumea virtuală prefer să ma uit la meciuri cu băieţii sau să citesc ceva.

Ce nu îi place

Sistemul de stat ma face de multe ori să mă gândesc să plec din ţară. Descurajează orice iniţiativă a tinerilor care chiar vor să facă ceva.

PROFIL

Născut: 9 august 1979, Galaţi
Studii: Facultatea de Mecanică
Familie: Este căsătorit




București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite