Asociaţia Elevilor critică regulamentul unei şcoli din Capitală care scade nota la purtare pentru posesie de arme, dar „elimină” un elev care şi-a vopsit părul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) critică regulamentul unei şcoli din Capitală care scade nota la purtare pentru posesie de arme şi droguri, dar exmatriculează un elev care şi-a vopsit părul.

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că Şcoala Gimnazială numărul 194 din Bucureşti încalcă Statutului Elevului în Regulamentul Intern care prevede măsuri drastice cu privire la ţinuta vestimentară şi cea capilară a elevilor. 

Astfel, în regulamentul respectiv scrie că elevii vor purta uniforma şcolară realizată după un proiect al unităţii de învăţământ.

„Ţinuta vestimentară şi capilară a elevelor va fi îngrijită (părul tuns scurt sau lung, dar legat şi pieptănat). Nu se admite părul vopsit. Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”, se arată în regulamentul unităţii şcolare. 

AEBI a menţionat că elevii contestă aceste lucrurile din regulament. 

„Elevii contestă aberările şcolii, dorindu-şi să diminueze aceste bariere în comunicare elev-profesor, din pricina unei culori diferite a părului ce le oferă oportunitatea elevilor să se exprime liber şi să îşi însuşească propriul stil. «Ce legătură are părul vopsit cu performanţa elevului?», este întrebarea unei eleve dintr-un liceu din Bucureşti, care condamnă ferm lipsa de interes a conducerii şcolii cu privire la sancţiunile care sunt chiar importante, cum ar fi: deţinerea sau consumarea drogurilor, băuturilor alcoolice sau alte substanţe interzise, care pot influenţa şi avea un impact negativ în viitorul elevului”, precizează sursa citată. 

În regulamentul şcolii 194 sunt precizate sancţiuni cu privire la substanţele interzise.

Astfel, pentru elevul care deţine sau consumă droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi participă la jocuri de noroc se iau următoarele măsuri: 

În ciclul primar, prima abatere înseamnă o observaţie, iar la prima recidivă se scade un punct la purtare, iar la a doua recidivă se scad două puncte. 

În ciclul gimnazial sunt aceleaşi reguli. Singura diferenţă o reprezintă faptul că se scad trei puncte în cazul în care acţiunea se repetă.  

„Modul de acţionare a şcolii în cele două situaţii sunt bulversante, şi nu autoritare, ci ilogice faţă de educaţia elevilor care învaţă în unitatea lor de învăţământ. De asemenea, aceleaşi sancţiuni ca în cazul introducerii de droguri în şcoală sunt valabile şi în cazul în care un elev introduce şi/sau să face uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ”, a mai transmis AEBI. 

Reprezentanţii elevilor au precizat că Statutul Elevului menţionează exmatricularea printre sancţiunile care „nu se pot aplica în învăţământul obligatoriu”, iar deţinerea şi utilizarea de droguri, respectiv arme, în incinta unităţilor de învăţământ sunt strict interzise de acelaşi document, în timp ce părul vopsit sau ţinuta vestimentară, nu.

BucureștiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite