Asistentă pusă în situaţia să-şi ia mama acasă, după 24 de ore petrecute la Urgenţe: „Nu se poate deplasa, urlă de durere!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientei care avea în continuare dureri mari şi nu se putea deplasa i s-a spus că nu constituie o urgenţă FOTO: captura film Facebook/Florentina Cristina Giolu
Pacientei care avea în continuare dureri mari şi nu se putea deplasa i s-a spus că nu constituie o urgenţă FOTO: captura film Facebook/Florentina Cristina Giolu

O asistentă din Bucureşti a postat pe contul său de Facebook mai multe filmuleţe în care prezintă situaţia mamei sale. După 24 ore petrecute la Urgenţe, pacienta a fost trimisă acasă, deşi avea în continuare mari dureri şi nu se putea ţine pe picioare.

Florentina Cristina Giolu, conform profilului de Facebook, este asistentă la un spital din Bucureşti, iar în urmă cu două zile a dus-o pe mama sa la Spitalul Universitar de Urgenţă, pentru că femeia se simţea rău, avea stări de vomă şi dureri mari. După 24 ore petrecute la UPU, aşa cum reiese din filmuleţele postate, interval în care pacienta a fost investigată şi tomografic şi i s-a administrat tratament perfuzabil, medicii au decis că poată să meargă acasă. Starea însă nu i se îmbunătăţise, nu putea să meargă, avea dureri mari, aşa că fiica, revoltată, a cerut ca mamei să i se stabilească un diagnostic şi să fie internată într-o secţie a spitalului pentru îngrijire de specialitate.

VIDEO

După ce de pe targă a fost urcată în maşina fiicei, pacienta a fost din nou coborâtă şi dusă la Triaj. Femeia n-a avut nici de data aceasta mai mult noroc. S-a decis din nou că nu poate fi internată, pentru că afecţiunea sa este una cronică, necesită investigaţii suplimentare, iar acestea nu se pot face în spitalul care tratează şi pacienţi COVID şi care din acest motiv are mai muţine locuri pentru bolnavii cronic.

„A zis că n-am nimic, mi-a făcut destul şi mi-ajunge“

Fiica a povestit, într-o transmisiune live devenită virală pe Internet, că mama sa are în continuare dureri, nu i s-ar fi stabilit un diagnostic cert, în schimb I s-au recomandat calmante. „A zis că n-am nimic, mi-a făcut destule şi mi-ajunge“, spune chiar pacienta, în timp ce este transferată de pe targă în maşina fiicei.

În tot acest timp, alte persoane care aşteptau, la rândul lor, veşti despre apropiaţii aflaţi la Urgenţe se revoltă. „La momentu’ de faţă domină numai COVIDU’. Asta vor să vadă, numai mortăciuni!“, spune o femeie. “Să mergem numai la clinici particulare? Nu suntem toţi milionari“, se aude un alt comentariu.„Dă-le, doamnă, bani, poate pune diagnostic!“, spune altcineva.

„Luar-ar foc să ia sistemul!“, spune o altă persoană, la fel de revoltată.
„E nemâncată de 36 de ore, vomită non-stop, e terminată! (…) Învăţaţi-mă unde să mă duc, unde o primeşte, ce fac cu ea?“, se aude din nou fiica, cea care în cele din urmă decide: „Vreau să se ocupe cineva de mama mea! Uitaţi, oameni buni, cum mi-o externează, în patru labe!“, aşa că apelează din nou la personalul din Urgenţe, refuzând să plece cu mama la domiciliu.
Personalul medical cere, în schimb, ca femeia să nu mai filmeze, iar pacienta este din nou urcată pe o targă şi dusă la Triaj.

Într-un alt filmuleţ, postat după a doua prezentare în UPU, fiica pacientei prezintă dialogul purtat cu un cadru medical de la Urgenţe. Se aude cum reprezentanta spitalului îi explică fiicei că problema de sănătate a mamei nu constituie o urgenţă majoră, care să necesite intrarea în sala de operaţie „Acasă, cu un algocalmic şi un ketonal îi trece durerea, dacă aici nu i-a trecut cu perfuzii?“, vrea să ştie însă fiica pacientei. Reprezentanta spitalului rămâne pe poziţii, explicând că medicii au decis că nu este vorba despre o urgenţă. 

VIDEO

„Dacă în momentul acesta chirurgul nu a oprit-o, înseamnă că nu este o urgenţă. Dacă nu e o problemă de intrat în sală…“, spune cadrul medical, explicând în continuare: „colonoscopia se face cu programare. În momentul ăsta îi trebuie un regim igieno-dietetic. A stat 24 ore, n-a mâncat cum trebuie… Vă rog să înţelegeţi. I-am făcut CT, i-am făcut investigaţii. (…) Doamnei îi trebuie o baie, o mâncare de regim şi o programare la colonoscopie. Nici eu, ca şi cadru medical, nu beneficiez de colonoscopie de urgenţă, decât cu programare. (…) În momentul ăsta nu este de oprit în urgenţă şi punct“, mai spune doamna care vorbeşte în numele personalului de la Urgenţe, îndrumând aparţinătorii ca „în zilele lucrătoare“ să se prezinte pentru a intra în posesia rezultatului investigaţiei tomografice. 

„Dacă era mama domnului doctor, tot aşa proceda?“, nu se împacă fiica pacientei cu răspunsul primit. „Nu trebuie să puneţi problema aşa“, mai spune cadrul medical al spitalului, arătându-se nedumerit că fiica, la rândul său asistentă de profesie, nu înţelege că mama nu se încadrează în categoria „urgenţe“.

Din discuţia fiicei pacientei cu reprezentanta spitalului reiese de asemenea că pacienţii cu afecţiuni cronice nu mai pot fi direcţionaţi către anumite secţii şi internaţi, pentru că spitalul tratează şi patologie COVID, iar o parte dintre locurile alocate secţiilor medicale pentru pacienţii cronic au fost preluate pentru tratarea pacienţilor cu COVID. „Noi suntem spital COVID, există secţii de COVID de sus până jos, luate din secţiile de cronici“, mai spune cadrul medical, în dialog cu ruda pacientei.

Vă recomandăm şi: 

Pacientă bolnavă de Covid-19, plimbată trei săptămâni între spitale şi domiciliu. „A murit în chinuri foarte mari“

Bâlbâiala autorităţilor în cazul unui tânăr întors din Marea Britanie, care a murit de COVID-19 într-un spital din Slatina

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite