Arhiepiscopia Romano-Catolică: Turnul Cathedral Plaza, tot mai aproape de demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Cathedral Plaza a fost construit lângă Catedrala Sfântul Iosif FOTO Adevărul
Turnul Cathedral Plaza a fost construit lângă Catedrala Sfântul Iosif FOTO Adevărul

Turnul de birouri Cathedral Plaza se apropie cu paşi repezi de delomare, după cum au anunţat reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Capitală. După lungi procese în care a fost implicată şi Primăria Capitalei, lucrurile par să ajungă la final.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, Francisc Doboş, a anunţat că Tribunalul Dâmboviţa a respins două cereri formulate de primarul general Sorin Oprescu: una de suspendare şi alta de anulare a unei sentinţe, prin care a fost dispusă demolarea turnului Cathedral Plaza.

„Căile de atac exercitate de primarul general au fost în mod vădit inspirate de încercările confuze şi disperate ale proprietarilor autointitulatei Cathedral Plaza. Se pare că prin această strategie Millennium Building Development (MBD) şi-a transferat influenţa şi mijloacele de atac în sfera unei instituţii publice care, într-un stat de drept, ar trebui să apere Catedrala Sfântul Iosif şi nu clădirea ilegală de lângă aceasta”, susţine Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că ar exista o legătura între municipalitate şi dezvoltatorul Millennium Building. „O mare casă de avocatură, care a reprezentat (fără succes, e adevărat) firma MBD timp de mai mulţi ani (probabil o mai face încă), îl reprezintă acum pe primarul general în încercarea de a salva clădirea ilegală. Forma cererilor acestei case de avocatură în favoarea Primăriei Generale este evident asemănătoare cu cele anterioare în favoarea MBD“, susţine Doboş.

Primăria Capitalei răspunde:

„Prin Dispoziţia Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisa în executarea sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate.

De asemenea, prin acelaşi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevăzute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea desfiinţării constructţei menţionate. Acest lucru trebuie să aibă în vedere faptul că imobilul în cauză nu este edificat pe un teren aparţinând exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucureşti, astfel încât acesta nu poate fi desfiinţat pe cale administrativă conform dispoziţiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991.

În conformitate cu dispoziţiile art 28 din acelaşi act normativ, în cazul construcţiilor fără autorizaţie de construire, inclusiv ca efect al anulării autorizaţiei, primarul va sesiza instanta de judecată în vederea demolării acestora.

Costurile necesare demolării presupus a fi avansate de către municipalitate, se vor recupera de la persoanele responsabile conform art 32 din Legea nr 50/1991.

În ceea ce priveşte contractele de concesiune încheiate între municipalitate şi SC Millenium Building Developement SRL a fost solicitată instanţei judecătoreşti pronunţarea unei hotărâri cu privire la valabilitatea acestora. Litigiul este pe rol, urmând ca instanţa să tranşeze aceste aspecte. În acest moment municipalitatea încaseaza taxă de concesiune pe terenurile în discuţie.

Menţionăm că tot pe rolul instanţelor judecătoreşti se află înregistrată cererea prin care SC Millenium Building Developement SRL solicită în contradictoriu cu instituţia noastra intrarea în legalitate prin emiterea unei noi autorizaţii de construire.

Cele două cereri introduse de Primăria Municipiului Bucureşti au fost formulate pentru  clarificarea de către instanta a modalităţii de punere în executare a Sentinţei Tribunalului Dâmboviţa (nr.2520/2012) având în vedere că imobilul Cathedral Plaza este construit şi pe proprietate privată, nu doar pe domeniul privat al municipalităţii.

De asemenea, subliniem  ca Primarul General a emis in data de 25 septembrie  2013 dispozitia nr.1024 prin care s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate. Totodata, prin acelaşi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevăzute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea desfiinţării construcţiei menţionate.

În momentul de faţă expertizele se află în faza de elaborare, colectivul de lucru fiind format din profesori universitari  şi experţi ai instituţiilor de profil.

În ceea ce priveşte casa de avocatură care reprezintă municipalitatea în aceste litigii, facem menţiunea că aceasta este una dintre casele cu care PMB are încheiate contracte de consultanţă şi reprezentare de mai mult timp. Nu se poate vorbi de o dublă reprezentare având în vedere faptul că respectiva casă de avocatură nu a reprezentat în aceeaşi cauzî parţi adverse“.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu vrea înapoi terenul de sub Cathedral Plaza, chiar dacă clădirea n-a fost demolată

Cathedral Plaza, turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif, nu se lasă demolat. Primăria: „În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite