Cathedral Plaza, turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif, nu se lasă demolat. Primăria: „În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cathedral Plaza este situată lângă Catedrala Sfântul Iosif FOTO Adevărul
Cathedral Plaza este situată lângă Catedrala Sfântul Iosif FOTO Adevărul

Cathedral Plaza sau colosul cu picioare de lut, aşa cum îl numesc reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, trebuia să intre în proces de demolare, după cum susţin avocaţii Arhiepiscopiei. Aceştia spun că decizia a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti şi este definitivă şi irevocabilă, în timp ce Primăria Municipiului Bucureşti spune că nu a fost ignorată decizia instanţei, dar situaţia juridică este mult mai complexă.

Povestea clădirii Cathedral Plaza a început în urmă cu aproape cincisprezece ani, atunci când Millennium Building Development a dezvoltat proiectul, investiţie ce s-a ridicat la aproximativ 60 de milioane de euro. Turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif din Capitală a fost finalizat în 2011.

Avocaţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice explică situaţia clădirii

Ofelia Bârsa, unul dintre avocaţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice (ARCB) a explicat, pentru adevarul.ro, procesul complicat prin care a trecut clădirea, precizând că în urmă cu aproximativ patru luni, Curtea de Apel Ploieşti a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă în cazul demolării Cathedral Plaza. Avocata spune că nu înţelege de ce în toată această perioadă nu a început procesul demolării construcţiei, cu atât mai mult cu cât există o pronunţare clară în acest sens. 

„Domnul primar, Sorin Oprescu, a afirmat peste tot că atâta vreme cât va avea o soluţie prin care instanţa se va pronunţa în sensul demolării, el nu are ce să facă şi va demola această construcţie. Suplimentar, acum are şi o soluţie irevocabilă, care este pronunţată deja din februarie în sensul irevocabilităţii şi pe care trebuia să o pună în aplicare în 30 de zile de la momentul pronunţării soluţiei“ , declară Ofelia Bârsă.
 

Avocata precizează că a încercat să ia legătura cu primarul general pentru a afla în ce stadiu se află demersurile pentru demolarea construcţiei, dar reprezentanţii Primăriei i-au transmis că se află într-un proces de evaluare a costurilor, motiv care a impus inspectarea clădirii: „Nu ştiu dacă procesul a avut loc sau nu, dar ştiu că nouă ne-a comunicat că aceasta ar fi procedura, că trebuie să facă evaluarea costurilor“ , precizează avocata.

image

FOTO Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, înainte de construirea turnului

Trei, patru milioane de euro pentru demolare

Avocata spune că suma necesară demolarea clădirii se ridică la trei, patru milioane de euro, potrivit specialiştilor, dar, cel mai probabil, costurile vor fi stabilite de firmele specializate care se vor ocupa de dărâmarea clădirii, dacă acest lucru se va întâmpla.

„Nu avem o idee foarte clar despre sumă, din cercetările noastre şi din ofertele pe care ni le-au comunicat nişte societăţi de demolare, probabil că aceste costuri se vor ridica la trei, patru milioane de euro“ , povesteşte avocata, precizând că cifrele vor fi clare în momentul în care la baza preţului va sta un proiect de detaliu, nu unul de ansamblu.

Ofelia Bârsă susţine că avocaţii Millennium Building Development au formulat o cerere pentru intrarea în legalitate a clădirii, dar, spune avocata, acest lucru nu va face decât să amâne demolarea clădirii, pentru că intrarea în legalitate a construcţiei nu va mai putea fi posibilă. „Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, nu are cum să mai emită o autorizaţie de intrare în legalitate şi nicio altă instanţă nu are cum să dea o soluţie contradictorie celei de la Curtea de Apel Ploieşti“ , precizează Bârsă.

Solicitarea făcută de cei de la Millennium Building Development pentru intrarea în legalitate a clădirii a venit ca un răspuns la punctul de vedere exprimat de Sorin Oprescu, potrivit căruia o astfel de construcţie nu mai poate fi autorizată, povesteşte reprezentanta Arhiepiscopiei.

Primăria Capitalei: „În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească“

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au explicat că în acest moment sunt în plin proces de evaluare tehnică, juridică şi de oportunitate a tuturor problemelor ridicate de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, de restul autorităţilor competente, cât şi de comunitatea pe care o reprezintă în mai multe proceduri administrative şi judiciare aflate în curs.

Municipalitatea susţine că până în acest moment nu i s-a comunicat hotărârea judecătorească din recurs, iar pentru a se realiza dispoziţiile Tribunalului Dâmboviţa, menţionate în sentinţa civilă din 28 iunie 2012, este necesar ca decizia civilă a Curţii de Apel Ploieşti să fie comunicată. „Pe rolul instanţelor de judecată se găsesc mai multe dosare în care Municipiul Bucureşti a solicitat desfiinţarea imobilului, dosare care încă nu sunt soluţionate irevocabil“ , precizează reprezentanţii autorităţii publice.

Mai mult decât atât, Municipiul Bucureşti spune că face toate demersurile necesare pentru cazul în care  instanţa de judecată va emite o hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru desfiinţarea clădirii, urmând ca municipalitatea să-şi poată recupera cheltuielile.

„În niciun moment nu s-a ignorat hotărârea judecătorească, dar efectele şi executarea acesteia sunt conexe unei situaţii juridice mult mai complexe care condiţionează actele administrative ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ale Primăriei şi ale primarului general“ , se arată în răspunsul unei solicitări făcute de reporterii adevarul.ro.

Avocaţii Millennium Building Development nu vor să facă declaraţii

Deşi reporterii adevarul.ro au încercat să îl contacteze pe Emil Bivolaru, unul dintre avocaţii Millenium Building Development, acesta a precizat că nu vrea să facă niciun fel de declaraţie: „Tot ce vă pot transmite în acest moment este că NNDKP (societatea care reprezintă MBD) nu va comenta situaţia juridică a unei clădiri ce face obiectul mai multor proceduri judiciare aflate în curs. Este o opţiune ce tine de deontologia profesională“ , a precizat avocatul.

Pe aceeaşi temă:

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite