Articol publicitar

Apa Nova are un program de investiţii de 230 de milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare VIDEO

0
0
Publicat:

Apa Nova are un amplu program de investiţii, pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare, în Capitală, care se va întinde pe mai mulţi ani şi care ajunge la aproximativ 230 de milioane de euro. Prin extinderea contractului de concesiune, Apa Nova va asigura în următorii 11 ani fondurile necesare derulării programului investiţional.

Andrei Hoştiuc, director general Adjunct Apa Nova, anunţă că Apa Nova a demarat acum aproximativ 18 luni implementarea programului investiţional, în valoare de 230 de milioane de euro.

Potrivit oficialului Apa Nova, ”investiţiile vizează, în primul rând, extinderea reţelelor de apă cu aproximativ 125 km şi canalizare cu aproximativ 89 km, conform MasterPlanului de apă şi canalizare, în vederea creării premisei de evoluţie sustenabilă a zonei metropolitane şi asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate şi nesistematizate, valoarea acestui program multianual ridicându-se la 81 milioane de euro, cu dată de finalizare în 2027”.

”Implementăm proiecte pentru adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuţie a apei în Bucureşti şi în zonele limitrofe, proiect investiţional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei, fiind alocate, de asemenea, fonduri în valoare de aproximativ 58 milioane de euro”, a arătat Andrei Hoştiuc.

Andrei Hoştiuc, director general Adjunct Apa Nova
Andrei Hoştiuc, director general Adjunct Apa Nova

Apa Nova implementează proiecte pentru combaterea schimbărilor climatice şi reducerea riscurilor de inundaţie în zonele depresionare, prin reabilitări, redimensionări şi construirea de sisteme separative la reţeaua de canalizare, fiind alocate fonduri de aproximativ 90 milioane de euro.

Hoştiuc a afirmat că până la finalul anului sunt deja 38,5 milioane de euro cheltuiţi în cadrul programului de investiţii, reprezentând 42 de kilometri de reţea de apă reabilitaţi, redimensionaţi şi peste 30 de km de reţea de canalizare,

Pentru anul viitor, Apa Nova are un buget de 21,5 milioane de euro doar pentru programul de investiţii obligatoriu şi ţinta companiei este ca în 2023-2024 să facă aproximativ 50 de km de reţea de apă şi 40 de km de reţea de canalizare.

Andrei Hoştiuc a ţinut să precizeze că Apa Nova are separat investiţii pentru nivelurile de servicii, înlocuirea reţelelor de azbociment, anul acesta fiind înlocuiţi 10 km.

O altă axă strategică a programului de investiţii vizează creşterea siguranţei sistemului de alimentare cu apă în caz de situaţii de urgenţă, precum seismele de mare intensitate sau poluarea, prin crearea unor surse independente strategice de apă, adică a unor puţuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei, acest proiect având o valoare estimată de 2 milioane de euro

Astfel, Apa Nova îşi propune construirea unor surse independente de apă care sa răspundă prompt nevoilor sanitare ale comunităţii în eventualitatea apariţiei unei situaţii de urgenţă, şi anume 35 de puţuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei.

Pentru a evita disconfortul creat de lucrările de investiţii, Apa Nova ia în calcul sa utilizeze tehnologii minim invazive de ultimă generaţie. Aceste tehnologii vor avea rolul de a reduce numărul de lucrări cu săpătură deschisă, impactul asupra mediului, amprenta de carbon şi, totodată, de a reducere disconfortul asupra riveranilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite