„Antipa“, un muzeu de 11 milioane de euro FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea din Piaţa Victoriei este în prezent în curs de consolidare, singura de acest gen de la 1908, când a fost inaugurată. “Antipa” va fi redeschis publicului în luna iunie a acestui an, iar reprezentanţii instituţiei susţin că muzeul va deveni cel mai spectaculos din ţară.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

CITIŢI ŞI

TURUL VIRTUAL AL MUZEELOR DIN FOTOLIUL DE ACASĂ

Supranumit „Nava Amiral” a muzeelor de ştiinţe naturale din România, Muzeul Antipa are şi faima celui mai iubit loc de acest gen din ţară. „Este singurul muzeu unde oamenii vin în diferite etape din viaţa lor, începând de la vârsta preşcolară, până când ajung bunici şi îşi aduc nepoţii”, a spus directoarea instituţiei, Ioana Matache. Ea a adăugat că mulţi dintre aceşti vizitatori au întrebat-o când vor moderniza muzeul, mai ales că se ştie că un muzeu naţional se modernizează, în mod obişnuit, o dată la cinci ani. „Din păcate, lipsa banilor a obligat Muzeul Antipa să reziste 100 de ani, doar prin cosmetizări, cu bani puţini”, a explicat Matache.

Un muzeu „de milioane“

Costul lucrărilor de modernizare a Muzeului Naţional de Ştiinţe Naturale „Grigore Antipa” se ridică la aproximativ 11 milioane de euro, fără TVA şi este cea mai mare sumă care a fost vreodată alocată pentru modernizarea unei muzeu naţional, în România.

Lucrările sunt efectuate de firma S.C. ARTEX Internaţional Services S.R.L., specializată în reamenajări muzeale. La modernizarea muzeului colaborează scenografi, specialişti în domeniul IT, artişti plastici, designeri, specialişti în instalaţii şi aclimatizare şi muncitori specializaţi în mutări de exponate, dotaţi cu echipamente moderne.

„Avem un patrimoniu extraordinar de bogat şi reorganizarea expoziţiei este complexă, o adevărată reinventare, aşa că, la final, Muzeul Antipa va fi un muzeu modern, la standardul european actual, spectaculos şi instructiv, un muzeu al secolul XXl”, a spus directoarea Ioana Matache.

Prezentarea exponatelor, ca în filmele 3D

Deşi la acest moment, peste tot în muzeu este şantier, directoarea Ioana Matache este optimistă şi afirmă că la inaugurarea planificată în ultima săptămână de şcoală a elevilor, Muzeul Antipa va fi o devărată minune, ca în filmele 3D.

„Exponatele nu vor mai fi prezentate după criterii didactice, ci vor fi înfăţişate după scenarii inspirate din viaţa reală a vieţuitoarelor. Axul principal al expoziţiei va fi trasat de cele mai spctaculoase exponate, respectiv, mamutul, apoi Deinotherium Gigantissimum, adică „animalul înspăimântător”, înalt de 4,5 metri, o fosilă unicat, în lume, descoperit în 1894, în Moldova, balena uriaşă şi, la etaj, colecţiile unice de insecte şi de cristale minerale uriaşe”, a conchis directoarea Ioana Matache.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite