I s-a făcut dreptate după un deceniu. Preotul intrat în conflict cu Arhiepiscopia Tomisului a fost reabilitat de Sinod

0
Publicat:

Preotul Nicolae Picu, caterisit în urmă cu zece ani după o dispută cu Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu biserica “Sfântul Mucenic Mina”, din Constanța, a fost repus în drepturi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Preotul Nicolae Picu Sursa foto FB Sever Picu
Preotul Nicolae Picu Sursa foto FB Sever Picu

Anunțul a fost făcut pe Facebook, de fratele părinetului Picu, Sever Picu. 

“Sfântul Sinod a făcut dreptate și l-a reabilitat și reînbisericit pe Părintele Nicolae Picu ! Slavă îndelung răbdării tale , iubite părinte și frate ! Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este Împărăția Cerurilor”, a scris acesta pe pagina sa de socializare sâmbătă, chiar în ziua în care creștinii ortodocși l-au sărbătorit pe Sfântul Mucenic Mina.

Până acumm Arhiepiscopia Tomisului nu a oferit niciun punct de vedere referitor la părintele Nicolae Picu, deși se pare că decizia a fost luată încă din luna iulie, însă abia acum a fost făcută publică. 

Scandalul dintre Arhiepiscopia Tomisului și părintele Picu a fost unul imens și a atins apogeul în momentul în care credincioșii au aflat că vor rămâne fără preotul care a ctitorit bisericuța din lemn, organizând acțiuni de susținere a parohului. 

Caterisit în martie 2013

Părintele Nicolae Picu a fost caterisit în martie 2013 de Consistoriul Eparhial (tribunalul bisericesc) al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru că a trecut lăcaşul de cult în proprietatea asociaţiei sale. Că reacţie, asociaţia a luat decizia să pună lacăt pe uşa bisericii din Parcul Tăbăcărie.

Biserica din Parcul Tăbăcărie din Constanţa a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Picu, în anii `90. Preotul a pus atunci bazele unei societăţi filantropice numită „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina”.

La 31 iulie 1994, fostul arhiepiscop Lucian Tomitanul a pus piatra de temelie la biserica din Parcul Tăbăcărie. Slujbele religioase au fost oficiate aici, într-un cort militar, până când biserica a fost gata în 1997.

La 11 noiembrie 1997, când este sărbătorit Sfântul Mana, a fost oficiată prima Liturghie în noua biserică. Lăcaşul de cult nu a fost trecut însă în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, ci a fost înscris în proprietatea Asociaţiei Sfântul Mina.

Arhiepiscopia Tomisului a declanşat o anchetă în toamna lui 2012 pentru lămurirea statutului bisericii.

„Asociaţia aparţine unui grup de credincioşi care s-au declarat autonomi faţă de Arhiepiscopia Tomisului. Conform Statului Bisericii Ortodoxe Române, o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul şi clădirile afectate ei şi stă sub dispoziţiile prezentului statut, ţînându-se seama şi de actele de fundaţie“, preciza la acel moment Biroul de presă al arhiepiscopiei.

Ulterior, părintele Nicolae Picu a fost suspendat din funcţia de paroh şi a fost oprit de la slujire. El nu s-a prezentat la judecata tribunalului, care a stabilit că a încălcat legea BOR. Fiind găsit vinovat de înstrăinarea bunurilor Bisericii, preotul Picu a fost caterisit.

După un deceniu însă, Sfântul Sinod al BOR a dat această decizie rară: părintele Picu poate sluji din nou în biserică, însă el nu a revenit în lăcașul de cult pe care l-a ridicat cu mâinile sale. El s-a mutat, între timp, în București, unde are o nouă parohie. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite