Misterul picturii despre schimbarea polilor magnetici, într-o biserică din Brașov din secolul XVI

0
Publicat:

O pictură de pe pereții unei bisericuțe din Brașov pare că vorbește despre schimbarea polilor magnetici. Pictura a fost realizată în 1737, cu mulți ani înainte de apariția teoriei științifice

„Roata lumii”, pictura despre schimbarea polilor Pământului FOTO Coroana Brașovului
„Roata lumii”, pictura despre schimbarea polilor Pământului FOTO Coroana Brașovului

România a dat mai multe exemple de mari valori care au apărut în mod surprinzător. Există și exemple de artiști sau scriitori care au avut o viziune științifică inexplicabil de avansată. Chiar poezia Luceafărul explică Teoria Relativității a lui Albert Einstein cu o imagine cât se poate de plastic.

O pictură care ar putea vorbi despre inversarea polilor magnetici apare pe pereții unei bisericuțe din Brașov. Aceasta a fost realizată cu mult înainte să apară teoria inversării polilor și chiar înainte ca Biserica să accepte că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

O pictură vizionară

O scenă a Apocalipsei pictată în bisericuța din Șcheii Brașovului amintește de exploziile solare și chiar de schimbarea polilor magnetici, scrie Monitorul Expres. Paraclisul datează din 1733, după cum spune o cronică a acelui an. Picturile, realizate pe cheltuiala locuitorilor din cartier, au fost realizate patru ani mai târziu.

Isus cu sabia în gură sau ochiul lui David sunt două dintre picturile care vor să ilustreze Apocalipsa. Cea mai interesantă pare, însă, să fie o alta: una în care patru arhangheli învârt Pământul în jurul Soarelui, pictură nemaiîtâlnită în altă parte a lumii.

În paraclisul de sud al Bisericii Sfântul Nicolae, făcut la 1755, sunt niște picturi extraordinare: este Isus, cu crucea în gură, sunt niște scene care se regăsesc și la mănăstirile din Moldova, este o istorie a culturii. Între aceste picturi este și „Roata lumii”, în care sfinții învârt Pământul în jurul Soarelui. Este o teză fantastică! Vă dați seama, la 1755, când Copernic abia reușise să emită această teză, la Biserica Sfântul Nicolae se făcea această pictură superbă! Este unicat în lume ceea ce se întâmplă acolo”, a explicat preotul Vasile Oltean, fost paroh al bisericii și fost director al Muzeului Prima Școală Românească, din curtea bisericii. 

„Roata lumii”, un mister

Pământul este o sferă susţinută de patru personaje. Două câte două şi la poli opuşi, aceste personaje au haine de aceeaşi culoare. Par să fie doi bărbaţi şi două femei. Nu au aceeaşi vârstă, nici aceeaşi rasă nu par să fie. Dar cel mai ciudat lucru este poziţia lor. Cei patru încearcă să urnească planeta, dar nu în plan orizontal, al mişcării de rotaţie, ci în plan vertical, de parcă ar vrea s-o dea peste cap.

Teoria schimbării polilor magnetici este una dintre cele prin care lumea pe care o cunoaștem acum ar putea lua sfârșit. Și mai interesant este că Vaticanul a permis publicarea teoriei lui Galileo Galilei abia după 1741 și a admis și mai târziu corectitudinea acestei teorii științifice.

Rotația planetelor și schimbarea polilor magnetici au fost teorii apărute mult mai târziu, însă pictorul Ioan Hranite a reprezentat exploziile solare și schimbarea polilor magnetici în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Nu știm în acest moment sigur că Hranite a gândit exact așa când a pictat „Roata lumii”, însă teologii și oamenii de știință ar putea face lumină în acest caz.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite