300 de salarii medii ne costă un apartament de patru camere. Câţi ani ar trebui să strângă un român pentru a-şi cumpăra o locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Achiziţionarea unei locuinţe este dificilă pentru oamenii cu venituri medii din România FOTO Adevărul
Achiziţionarea unei locuinţe este dificilă pentru oamenii cu venituri medii din România FOTO Adevărul

Viaţa unui român normal cu salariu mediu nu pare a fi foarte uşoară având în vedere că ar avea nevoie de 25 de ani sau 300 de salarii pentru a strânge suma necesară achiziţionării unui apartament cu patru camere în Bucureşti. Un studiu imobiliar arată că achiziţionarea unei locuinţe este dificilă pentru oamenii cu venituri medii din România.

Astfel, dacă un român se decide să strângă bani pentru a putea cumpăra un apartament cu patru camere cu un preţ mediu, acesta ar trebui să economisească aproape 300 de salarii medii, potrivit unei analize imobiliare.net.

„În urma unei analize realizate pe baza salariilor şi a preţurilor medii am constatat că dacă un român intenţionează să economisească pentru a cumpăra o locuinţă, acesta trebuie să fie extrem de chibzuit şi să agonisească o parte consistentă din venitul său lunar”, a declarat Alina Petrescu, marketing manager la portalul imobiliar.

Analiza făcută a luat în calcul un venit mediu de 500 de euro (salariul mediu calculat de Institutul Naţional de Statistică) din care s-au scăzut cheltuielile lunare dintr-o gospodărie pentru o persoană.

Drept urmare, scăzând 180 de euro, suma pe care, potrivit INS, o plăteşte un român pentru gospodărie, atunci un român cu un venit mediu ar rămâne cu 320 de euro pe care să-i economisească timp de 107 luni pentru a reuşi să cumpere o garsonieră cu un preţ mediu de 34.000 de euro.

Dacă persoana respectivă ar economisi tot salariul, atunci achiziţia s-ar putea face în 68 de luni, potrivit analizei citate.

Apartament cu două camere, 14 ani

Dacă un român vrea să-şi cumpere un apartament cu două camere, cu un preţ mediu de 53.000 de euro, atunci acesta trebuie să economisească 165 de luni, fiind incluse şi cheltuielile lunare. Iar dacă ar economisi lunar întreg salariul, atunci o locuinţă cu 2 camere ar putea fi cumpărată în 106 luni.

Dacă obiectivul unei persoane este achiziţionarea unei locuinţe cu 3 camere, cu un preţ mediu de 72.000 de euro, atunci aceasta trebuie să economisească 64% din salariul său timp de 225 de luni. Dacă un român ar economosii lunar 100% din venitul său mediu, atunci în circa 144 de luni acesta ar putea să se mute în locuinţa mult dorită.

În cazul unui apartament cu 4 camere cu un preţ de 94.000 de euro, timpul de agonisire porneşte de la 188 de luni şi poate ajunge la 294 de luni, dacă includem şi cheltuielile lunare.

„În general, achiziţia unei locuinţe se face de către doi soţi şi este imposibil să economiseşti lunar un salariu întreg. În mod inevitabil, intervin diverse cheltuieli. Dacă nu vorbim de o moştenire, cea mai bună variantă pentru persoanele cu venituri medii este accesarea unui credit, deoarece banca le impune un plan de rambursare a banilor şi în acelaşi timp oamenii se pot muta în locuinţa dorită o dată cu obţinerea creditului”, a mai spus Alina Petrescu.

Pe aceeaşi temă:

Efectele crizei: Bucureşti, în top 15 oraşe din lume la reducerea costurilor cu birourile

După o serie de licitaţii eşuate, RA-APPS reduce cu 20% preţul imobilelor scoase la vânzare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite