Zona Metropolitană Braşov este zonă pilot pentru România în utilizarea Fondurilor de Dezvoltare Urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii B.E.I. analizează la Braşov oportunitatea utilizării în România a Fondurilor de Dezvoltare Urbană de tip "Jessica".

Câştigătorul licitaţiei organizate de Banca Europeană de Investiţii  în vederea realizării „Studiului de oportunitate privind infiintarea fondului Jessica pentru Regiunea Braşov" a prezentat astăzi Comitetului Director al „Jessica" datele preliminare cu privire la fezabilitatea înfiinţării unui astfel de fond de dezvoltare urbană în ţara noastră.

Zona Metropolitană Braşov a fost aleasă ca zonă pilot pentru analiza oportunităţii creării  instrumentului financiar „Jessica" în România, după ce, în prealabil, au fost studiate modele de bună practică din alte regiuni si state europene. Beneficiarul direct al studiului de evaluare este Agenţia Metropolitană Braşov iar rezultatele acestui studiu vor fi date spre informare şi altor Poli de Creştere si zone metropolitane din România.

La întâlnirea de astăzi de la Braşov, organizată de catre Agenţia Metropolitană Braşov, au participat atât reprezentanţi ai BEI cât şi ai Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR), Federaţiei Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România(FZMAUR), Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Ordinului Arhitecţilor şi reprezentanţii unor bănci cu sediul în Braşov.

Firma de consultanţă care elaborează „Studiul de evaluare Jessica pentru Regiunea Braşov" a prezentat Comitetului Director structura raportului ce va fi finalizat până la sfârşitul luni septembrie a acestui an.

„Odată finalizat acest studiu pentru Regiunea Braşov, zonă pilot pentru România, din concluziile experţilor implicaţi în realizarea acestui document vom afla dacă pentru România este fezabil să aplice acest mecanism financiar în finanţarea proiectelor de regenerare urbană, generatoare de venituri. În această etapă, Agenţia Metropolitană Braşov a propus spre evaluare o listă de 10 proiecte din care vor fi selecţionate câteva pentru care se vor face, în cadrul studiului, simulări financiare, respectând regulile fondului de tip Jessica. Finanţarea proiectelor de regenerare urbană reprezintă un pas important pentru viitorul politicii de coeziune. Mâine voi fi prezent la Bruxelles la şedinţa Platformei Jessica ce are ca scop favorizarea punerii în aplicare a instrumentului JESSICA şi prezentarea unor modele de succes ale ţărilor din Europa care au reuşit deja să implementeze acest mecanism financiar", a declarat directorul general al AMB, David Dragoş.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite