Unde putem schia ieftin iarna aceasta. Poiana Braşov versus Bulgaria sau Austria. Staţiunile mici perfecte pentru cei cu buget redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un weekend la schi în Poiana Braşov, Bulgaria sau Austria pleacă de la 150 şi poate ajunge şi la 500 de euro. În schimb la Bran, Drăguş, Covasna sau Harghita preţurile sunt mult mai mici.

Cel mai mare domeniu schiabil din România, 10 pârtii întinse pe 25 kilometri este în Poiana Braşov. Potrivit specialiştilor, aici se află cea mai lungă pârtie din ţară, dar şi cele mai bune condiţii pentru schi în sezonul de iarnă. Este însă şi cea mai scumpă staţiune. O urcare cu gondola costă 20 de lei, iar cea mai ieftină urcare cu teleschiul este 8 lei. Şi la cazare preţurile sunt mari. O cameră costă între 200 şi chiar 600 de lei pe noapte. Ehipamentul de schi se închiriază în medie cu 40 de lei pe zi. Nici mâncarea nu este foarte ieftină. O masă de două persoane poate depăşi uşor 200 de lei.

Trei pârtii de schi în Bran

La doar 30 de kilometri de Braşov, la Bran, există trei pârtii de schi. Pârtia Zănoaga Sub teleferic are 650 de metri lungime şi o dificultate medie. Pârtia Zănoaga Variantă are 700 de metri şi este considerată dificilă. În zonă există şi o pârtie pentru începători. Toate pârtii au teleschi şi nocturnă, iar în zonă există şi tunuri de zăpadă.  Urcarea cu

eleschiul se face pe baza catelelor cu puncte. Acestea pot fi încărcate cu 5 până la 40 de puncte şi costă între 15 lei şi 85 de lei.  O urcare se taxează cu două puncte. De la baza pârtiilor puteţi închiria echipament cu 30 de lei pe zi. Cazarea în zonă pleacă de la 60 de lei pe noapte şi poate ajunge la 150 de lei. Mâncarea este mai ieftină. O masă de două persoane nu depăşeşte 100 de lei.

Schi Bran

Pârtie de schi şi la Drăguş şi Covasna

În comuna Drăguş, care se află la aproximativ opt kilometri de Mănăstirea Sâmbăta şi 80 de km de Braşov sau Sibiu, există o pârtie de 500 de mteri, de talia pârtiei Bradul din Poiana Braşov. Are aceleaşi dotări, dar preţurile sunt mult mai mici. Patru urcări cu teleschiul costă 10 lei, iar echipamentul se închiriază cu 30 de lei.  Cazarea pleacă de la 50 de lei camera pe noapte şi poate ajunge până la 100 lei. În plus zona nu este la fel de aglomerată ca şi Poiana Braşov în sezonul de iarnă. Aici puteţi mânca tradiţional cu doar 25 de lei de persoană.

La doar 30 de km de Braşov, în Covasna puteţi găsi alte două pârtii de schi. Una de 1000 de metri pentru schiorii avansaţi, dar şi una de dimensiuni mai reduse, respective 400 de metri pentru începători. Pârtiile au teleschi şi nocturnă, iar în sezon sunt deschide până la ora 21.00. De asemenea în Covasna studenţii şi pensionarii cu 50% reducere. Preţurile pentru teleschi sunt de 2 lei, o urcare pe pârtia mică şi 3 lei, pe pârtia mare. Se fac şi abonamente pentru un weekend întreg, iar acesta costă 60 de lei. 

image

Şi la Şugaş Băi, o staţiune aflată la 8 kilometri de Sfântu Gheorghe,  există o pârtie de 500 de metri cu teleschi şi nocturnă.  O urcare cu teleschiul costă 3 lei, dar există şi abonamente care pleacă de la 10 lei pentru patru urcări şi pot ajunge la 50 de lei pentru 30 de urcări. Abonamentele sunt valabile 100 de zile. În Covasna echipamentul de schi se închiriază cu 25 de lei, iar cazarea costă între 50 şi 100 de lei camera pe noapte. Şi aici o masă nu depăşeşte 30 de lei de persoană.

Zăpadă multă în Harghita

Pârtia de schi din are o lungime 500 de metri. Are telechi şi nocturnă. În zonă este polul frigului, astfel că aici poate fi găsită zăpadă până în luna aprilie. Până la ora 16.00 skipass-ul pentru trei urcări costă 8 lei. Pentru 12 urcări veţi plăti 25 lei, pentru 20 de ture, 35 de lei, iar pentru 30 de urcări , 45 de lei. Dacă vreţi să schiaţi seara, după aprinderea nocturnei, veţi scoate din buzunar între 10 şi 50 de lei, în funcţie de skipass-ul pe care doriţi să-l achiziţionaţi. Un echipament complet de schi se poate închiria cu 30 de lei. O cameră costă între 80 şi 150  de lei pe noapte, iar masa cam 35 de lei de persoană.

image

Schi în Bulgaria sau Austria

Schiorii care vor pârtii de talie mondială aleg să meargă în Bulgaria sau Austria. Preţurile nu sunt foarte mari, dar trebuie să aveţi în vedere şi buget pentru transport. De exemplu un weekend în Bulgaria la schi costă 100 -150 de euro de persoană cu demipensiune. În Austria este puţin mai scump, iar preţurile sunt undeva la 200-250 de euro de persoană cu mic dejun. Preţurile sunt pentru trei nopţi de cazare. Un alt avantaj în Bulgaria şi Austria este acela că skipass-ul este inclus în preţ şi nu veţi mai cheltui bani atunci când ajungeţi la pârtie.   

 „Pentru un schior experimentat contează foarte mult pârtie. Un pasionat va plăti mai mult pentru a avea pârtii mari şi de foarte bună calitate. De aceea Poiana Braşov este aglomerată chiar dacă este scumpă. Sunt cele mai bune condiţii de schi din România. Şi Bulgaria sau Austria sunt deja destinaţii preferate pentru schiorii români. Condiţiile de acolo sunt excepţionale, iar preţurile sunt bune. Dacă însă sunteţi schiori începători şi nu aveţi un buget mare puteţi alege liniştit staţiune mai mici. Vă veţi distra, veţi evita aglomeraţia şi veţi plăti mai puţin“, spune George Toma, monitor de schi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite