Un fost spital a devenit pericol public şi riscă să se prăbuşeacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea fostului Spital de Boli Dermato-Venerice situată în centrul oraşului nu mai are geamuri, iar ţiglele şi tencuiala se desprind şi ele. Clădirea nu poate fi demolată deoarece un ONG a cerut introducerea ei pe lista monumentelor istorice de interes local.

Clădirea se află chiar în centrul oraşului, lângă Maternitate. În această clădire a fost primul spital public construit la Braşov. Ulterior în această clădire a funcţionat Spitalul de Boli Dermato-Venerice, dar clădirea s-a deteriorat vizibil în ultimii ani. Pentru că nu mai avea nevoie de un  spaţiu aşa de mare, Consiliul Judeţean Braşov a decis să o vândă în 2010. Doi ani s-a chinuit să găsească un cumpărător, iar preţul a scăzut de la 4,3 milioane de euro cât a fost evaluată clădirea la 1,8 milioane euro.

Investitorul care a cumpărat clădirea a anunţat că va ridica un hotel. A făcut expertize, iar aceasta au arătat că structura de rezistenţă a clădirii este grav afectată şi există risc iminent de prăbuşire. O a doua expertiză a arătat o altă problemă: imobilul este infectat bacteriologic şi imposibil de igienizat 100%. Practic singura soluţie era demolarea, fapt dorit şi de investitorul privat. Totul s-a blocat însă în 2014, când un ONG a cerut introducerea clădirii pe lista monumentelor istorice de interes local. Dosarul este încă în analiză şi după patru ani, iar imobilul nu poate fi demolat până la finalizarea cazului.

În tot acest timp clădirea pică bucată cu bucată şi nu va mai putea fi reparată chiar dacă va fi declarată monument istoric.  Imobilul nu mai are demult geamuri, iar de pe acoperiş şi de pe pereţii exteriori se prăbuşesc aproape zilnic ţigle şi bucăţi de tencuială. Din fericire, până acum, acestea au căzut în curtea interioară şi nu pe stradă în capul oamenilor.

Chiar dacă procesul de demolare este blocat, protrivit legii proprietarul trebuie să conserve clădirea. Acum există doar un gard de plasă, care îi avertizează pe trecători să ocolească zona. Şi Poliţia Locală a emis mai multe somaţii proprietarului pe care l-a anunţat că este responsabil în cazul unui accident nefericit.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite