Turismul montan organizat împlinește 150 ani la Brașov. Din patrimoniu a fost recuperată doar Cabana Postăvaru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brașovul sărbătorește 150 ani de turism montan organizat. La sfârșitul lunii septembrie 1872 lua ființă Siebenburgischer Alpenverein, prima asociație de turism montan din România. 

Câteva dintre cabanele SKV FOTO Ioan Buciumar
Câteva dintre cabanele SKV FOTO Ioan Buciumar

În urmă cu exact 150 de ani, un tânăr sas din Brașov, proaspăt întors de la studii în Germania, a pornit într-o călătorie în Piatra Craiului, însoțit de doi prieteni, entuziasmat de ce oferea o asociație de turism montan din Germania. Tânărul era un iubitor al muntelui și în Germania văzuse că asociația montană oferea reduceri de prețuri pentru membri și avea o rețea de cabane în toți munții.

„Exact acum 150 de ani, puțin după prânz, pe o vreme foarte frumoasă, tânărul întors din Germania le povestea prietenilor de înființarea acelui club și era entuziasmat de ceea ce au început să facă. Au hotărât deja acolo sus, să înființeze și aici Asociația Alpină Transilvană, Siebenburgischer Alpenverein”, a explicat președintele SKV Brașov, Marcel Șofariu.

După câțiva ani, la Sibiu lua ființă Siebenburgischer Karpatenverein, pe scurt SKV, cu o filială la Brașov. Aceasta a construit zeci de cabane în Munții Carpați de pe teritoriul României și excursiile la munte au devenit o frumoasă tradiție, până la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Până la Al Doilea Război Mondial, SKV a construit și reconstruit 58 de cabane, astfel că exista o rețea de cabane în Munții Carpați care atrăgea foarte mulți turiști. La finalul războiului mai erau 20 de cabane care erau utilizate frecvent. Comuniștii au confiscat toate cabanele, iar situația actuală a asociației reînființate după Revoluție nu s-a schimbat mult față de perioada comunistă.

Istoria SKV din 1880 până în 1945 FOTO Ioan Buciumar
Istoria SKV din 1880 până în 1945 FOTO Ioan Buciumar

„După Revoluție am primit înapoi unu la douăzeci, în sensul că asociația noastră a primit o singură cabană, Cabana Postăvaru, pe care o folosim și a fost renovată grație muncii de pusă de fostul cabanier, care, din păcate, a murit și avem tratative pentru celelalte cabane de peste 20 de ani”, a mai adăugat Marcel Șofariu.

Președintele SKV spune că intenționează să refacă rețeaua de cabane, astfel încât SKV să poată reintra în rândul asociațiilor europene care oferă condiții speciale în cabanele de pe întregul continent membrilor acestor asociații. Membrii asociațiilor europene beneficiază de reducere de 50% din preț la toate cabanele din rețea, însă SKV nu a fost reprimită.

La solicitarea asociației din România de a fi primită din nou în federația europeană, răspunsul a fost că, atât timp cât aceasta are o singură cabană, nu poate fi primită, deoarece oferta este nesemnificativă. Pentru că retrocedarea din justiție întârzie, SKV s-a gândit să construiască în viitorul apropiat „cabane verzi”, care să fie prietenoase cu mediul și care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite