Reacţia Franţei după ce paznicii unui faimos castel au refuzat să permită accesul unor vizitatori ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Franţa a declarat marţi că interdicţia de intrare a cetăţenilor ruşi în instalaţiile militare a fost aplicată cu prea multă rigiditate atunci când doi vizitatori ruşi au fost refuzaţi la Chateau de Vincennes, o fortăreaţă medievală şi o atracţie turistică la marginea Parisului.

Cândva reşedinţa regilor francezi şi unul dintre cele mai bine conservate monumente de acest gen din Europa, castelul este în cea mai mare parte deschis publicului, inclusiv pentru tururi, concerte, piese de teatru şi alte evenimente, potrivit The Moscow Times. 

De asemenea, acesta găzduieşte o parte din arhivele istorice ale forţelor armate franceze, la care accesul este restricţionat.

Prin urmare, din punct de vedere tehnic, este o unitate militară, fiind vizat de o interdicţie franceză privind accesul cetăţenilor ruşi pe teritoriul unităţilor militare, care a fost emisă după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Aplicând această regulă, gărzile de securitate de la Chateau de Vincennes au refuzat accesul la monument la 28 iulie a două femei ruse.

„Un paznic de la detectorul de metale mi-a cerut să-mi vadă paşaportul”, a declarat una dintre femei, în vârstă de 31 de ani, care lucrează ca jurnalistă şi se află în Franţa de cinci luni, după ce a părăsit Rusia „tocmai pentru că mă opun războiului”.

După ce a inspectat documentul, paznicul a informat-o că nu poate trece, a declarat pentru AFP femeia, care a cerut să nu i se dea numele.

Un alt paznic i-a refuzat, de asemenea, intrarea şi a dat ca motiv „pentru că sunteţi rusoaică”, a spus ea, adăugând că nu-i venea să creadă ce auzea.

Contactat luni de AFP, Ministerul Apărării a confirmat că, într-adevăr, a „restricţionat accesul în unităţile militare pentru cetăţenii ruşi” din cauza invaziei.

Dar, după ce a fost mediatizat şi comentat pe reţelele de socializare, ministerul a contactat marţi AFP pentru a spune că gărzile au aplicat, de fapt, „fără discernământ o regulă stabilită în februarie cu privire la toate instalaţiile militare”.

„Această regulă nu poate fi aplicată în acelaşi mod pentru siturile strategice şi pentru siturile accesibile publicului, cum ar fi muzeele”, a declarat un purtător de cuvânt.

Ministerul a precizat că personalul de securitate va fi acum informat cu privire la această distincţie „pentru a evita alte incidente de acest tip”.

În fiecare an, aproximativ 150.000 de persoane vizitează castelul, plătind 9,50 de euro pe bilet de intrare pentru adulţi.

Alte obiective turistice gestionate de armată, inclusiv Muzeul Aerului şi Spaţiului din Le Bourget şi Les Invalides din Paris, vor permite, de asemenea, accesul ruşilor, a declarat oficialul ministerului.  

De când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, Franţa a primit aproximativ 100.000 de refugiaţi ucraineni, potrivit cifrelor guvernamentale.

Aproximativ 73.500 de imigranţi ruşi trăiau în Franţa în 2021, potrivit biroului naţional de statistică Insee.

A existat o dezbatere în cadrul Uniunii Europene cu privire la posibilitatea de a impune limite suplimentare pentru ruşii care vizitează blocul comunitar din motive turistice sau personale.  

Vecinul Rusiei, Finlanda, a publicat săptămâna trecută un plan de limitare a vizelor turistice pentru ruşi, dar a subliniat, de asemenea, necesitatea unei decizii la nivelul UE în această privinţă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite