333 de ani de al Marele Incendiu de la Braşov. Cum a schimbat acesta cursul istoriei oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele Incendiu din 1689 a schimbat cursul Braşovului FOTO Ioan Buciumar
Marele Incendiu din 1689 a schimbat cursul Braşovului FOTO Ioan Buciumar

În urmă cu exact 333 de ani, Braşovul era cuprins de flăcări. Marele Incendiu avea să lase în Centrul Istoric de astăzi doar Biserica Neagră şi Casa Sfatului. Toate celelalte clădiri sunt mai noi

În urmă cu exact 333 de ani, la 21 aprilie 1689, un eveniment avea să schimbe definitiv istoria Braşovului. Oraşul cel mai prosper de la Viena la Istanbul, Braşovul era cuprins de Marele Incendiu, după care între cursul oraşului avea să fie schimbat, după cum dezvăluie istoricul Nicolae Pepene. 

„Cred că este cea mai mare tragedie din istoria Braşovului şi nu mă refer aici doar la aspectul urbanistic. Nu am avut nioco armată care să distrugă acest oraş, să pună în pericol viaţa locuitorilor precum s-a întâmplat în timpul Marelui Incendiu”, a spus istoricul Nicolae Pepene.

Nu numai că au pierit sute de locuitori ai oraşului, dar s-a pierdut o parte importantă din istoria locului. Nicolae Pepene spune chiar că avem o linie roşie între Braşovul medieval şi cel modern, reprezentată de acest incendiu, mai ales că nu mai avem în Centrul Istoric alte clădiri mai vechi de anul 1689, în afară de Biserica Neagră şi Casa Sfatului. 

„Acoperişul bisericii atunci a căzut şi, apoi, înfăţişarea bisericii, cu siguranţă, nu a mai fost aceeaşi precum înfăţişarea originală, precum înfăţişarea din momentul construcţiei. De asemenea, Casa Sfatului. Ne putem închipui o Casă a Sfatului mult mai austeră, cu o arhitectură mult mai simplă, nu arhitectura care a urmat după, care a avut preocupări aparte pentru înfrumuseţare”, a mai explicat Nicolae Pepene. 

Zvonurile din acele vremuri şi chiar unele indicii fac posibilă ipoteza unei incendieri voluntare, însă nu există dovezi clare. Cert este că oraşul a fost reconstruit şi, de atunci, nu s-au mai făcut case din materiale uşor inflamabile. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Decizia Curţii de Apel Braşov pentru maghiarii din Sfântu Gheorghe. Ce se întâmplă cu drapelul secuiesc

Provocare din partea Junilor Braşovului, după doi ani în care nu au putut coborî în cetate din cauza pandemiei

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite