Poluarea afectează şi clădirile, nu numai vieţuitoarele. Ce se întâmplă cu unul din cele mai cunoscute monumente medievale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuile de pe Biserica Neagră din Braşov sunt afectate de poluare FOTO Ioan Buciumar
Statuile de pe Biserica Neagră din Braşov sunt afectate de poluare FOTO Ioan Buciumar

Statuile de pe contraforţii Bisericii Negre din Braşov sunt afectate de poluare. Biserica Evanghelică ţine tot mai greu pasul reparaţiilor cu viteza cu care este afectată clădirea.

Poluarea nu afectează doar oamenii şi celelalte vietăţi de pe Terra, ci chiar şi clădirile. În special atunci când vine vorba de clădiri vechi, acestea sunt vulnerabile la efectele poluării şi pot fi chiar într-un pericol foarte mare. 

Este cazul Bisericii Negre din Braşov, unul din cele mai cunoscute monumente din ţară. Conducerea Bisericii Evanghelice, care are în proprietate şi Biserica Neagră, se străduieşte să ţină pasul cu efectele poluării şi să întreţină statuile de pe clădire. 

„Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduieşte să ţină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă, în trecut, s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condiţiile actuale ne aşteptăm să desfăşurăm campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani”, explică reprezentanţii bisericii. 

Cea mai recentă intervenţie majoră este în plină desfăşurare. Ea a demarat în 2018 şi constă în restaurarea statuilor aflate pe faţada bisericii. Este vorba de 12 statui, dintre care 6 au fost deja restaurate.  

Începând cu faţada sudică, de la vest la est, s-a intervenit asupra statuilor Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântului Iacob şi a celei care o reprezintă pe Sfânta Ecaterina. De asemenea, lucrări de restaurare au fost efectuate şi asupra statuii Arhanghelului Mihail, a Episcopului Sfântul Nicolae şi asupra aşa-numitului pleban.

În această vară se restaurează statuile Evanghelistului Luca şi al Apostolului Pavel, iar din valoarea totală de circa 60.000 de lei a lucrărilor, comunitatea Bisericii Negre acoperă circa 30.000 de lei din mijloace proprii, iar Consiliul Judeţean Braşov suportă suma de 30.000 de lei.

Statuile pe care localnicii şi turiştii le văd pe biserică nu sunt cele originale, acestea aflându-se în interiorul clădirii, pentru a fi mai bine protejate de intemperii. Cu toate acestea, şi statuile de pe biserică sunt destul de vechi, cele mai multe datând de acum un secol. 

Statuile gotice originale, datate din secolul XV (1410 – 1440) s-au degradat de-a lungul secolelor şi au fost demontate şi adăpostite în interiorul bisericii în anii 1937 – 1944, în ampla campanie de restaurare a faţadei Bisericii Negre din perioada respectivă. În locul lor, au fost instalate copii sculptate în gresie de către artiştii Richard Ernst Boege şi Hans Guggenberger, în anii 1938-1940.

Vă recomandăm să mai citiţi:

România îşi închide orfelinatele la 1 octombrie. Copiii din centrele de plasament rămân, eventual, în grija ONG-urilor

O fetiţă de 12 ani, care avea în braţe un bebeluş de nouă luni, a căzut într-un canal. Ce a păţit copila

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite