Cele 12 statui de pe Biserica Neagră din Braşov vor fi restaurate. Ce reprezintă ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuile de pe Biserica neagră din Braşov au intrat în reparaţii
Statuile de pe Biserica neagră din Braşov au intrat în reparaţii

Cele 12 statui de pe Biserica Neagră au intrat în reparaţii. Restauratorul a ajuns la statuia cu numărul 5, care o reprezintă pe Sfânta Ecaterina. Statuile sunt replici ale originalelor care se află în interiorul bisericii.

Biserica Evanghelică a reluat programul „Patrimoniul renaşte”, prin care reface statuile de pe contraforţii Bisericii Negre. 

Începând cu 2010, parohia a început restaurarea statuilor realizate în deceniul al patrulea al secolului trecut. Acestea reprezintă copii ale originalelor care se află în interiorul Bisericii Negre. 

GALERIE FOTO CU STATUILE DE PE BISERICA NEAGRĂ DIN BRAŞOV

„Am avut posibilitatea să restaurăm 4 statui încă înainte de pandemie, încă înainte de 2020, dar acum continuăm cu a cincea şi, după a cincea, o să urmeze a şasea. 

Suntem bucuroşi că putem să le punem la punct, chiar dacă ele sunt sculpturi din secolul al XX-lea, însă au devenit importante, valoroase şi fac parte din patrimoniul Bisericii Negre şi din patrimoniul naţional. 

Statuile originale, care sunt negre, aşa cum era şi biserica înainte de restaurarea din ultimul deceniu al perioadei comuniste, se află în interiorul bisericii, ca să nu se degradeze. 

În total, sunt 12 statui şi am remarcat că mulţi turişti se opresc să le vadă şi chiar recunosc unele dintre personajele reprezentate: Fecioara Maria – care este şi patroana bisericii, deoarece, aşa cum se ştie, înainte să fie arsă se numea Biserica Sfânta Maria – sau diverşi sfinţi, plebanul”, a explicat Thomas Ziegler, reprezentantul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană Braşov. 

În prezent se lucrează la cea de a cincea statuie, care o reprezintă pe Sfânta Ecaterina şi va urma Plebanul. Restauratorul spune că mai greu a fost la primele două statui, până şi-a dat seama de materialul din care sunt făcute acestea şi de cum se pot face toate lucrările mai bine. 

„Toate statuile sunt făcute dintr-un calcar fosilifer, deci dintr-un calcar cu fosile. Statuile au fost cioplite în perioada interbelică de către nişte artişti care erau importanţi în perioada aceea şi vorbim de nişte statui care sunt replici ale statuilor originale gotice, expuse la interiorul bisericii. Din anii 1935 – 1940, starea de conservare a evoluat în funcţie de geometria volumelor statuilor. De exemplu, unul din sfinţi, care avea o sabie în mână, mai are o bucată din sabie şi din mâna cu care o ţinea. Noi executăm doar reparaţia a ceea ce a rămas, nu facem reconstituiri, astfel că statuia va rămâne aşa cum este în acest moment, fără mână şi fără cea mai mare parte din sabie ”, a spus Călin Bârzu, cel care se ocupă de restaurarea statuilor. 

În medie, refacerea unei asemenea statui durează aproximativ 6 săptămâni. Costurile sunt, însă, destul de importante, astfel că Biserica Evanghelică nu şi-ar fi permis să acopere aceste cheltuieli fără sprijinul societăţii Hidraulica. Thomas Ziegler spune că aşteaptă şi alte firme româneşti alături, pentru ca toate cele 12 statui să fie refăcute. 

Vă mai recomandăm:

 

Reţeaua de Solidaritate, şansa României la o sănătate ca-n Occident. Cum a luat fiinţă gruparea de medici din diaspora

 

Dovada că Poşta Română este rapidă: marşul factorilor poştali, competiţia favorită a poştaşilor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite