Tiruri din Ucraina, după ajutoare la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tir din Ucraina sosit la Braşov după ajutoare FOTO Ioan Buciumar
Tir din Ucraina sosit la Braşov după ajutoare FOTO Ioan Buciumar

Un tir sosit din Ucraina a plecat cu ajutoare spre Cernăuţi, locul în care sosesc mulţi refugiaţi de război înainte să treacă în România

În punctele de trecere a frontierei din Ucraina spre România există un număr foarte mare de persoane care doresc să vină din ţara vecină în ţara noastră. Situaţia este şi mai complicată dincolo de graniţă, în oraşele din apropierea frontierei. La Cernăuţi sunt mii de oameni care ajung şi rămân acolo câteva nopţi înainte să poată pleca mai departe. 

„Bucovina este ca o patrie în care, până acuma, este linişte. Nu au fost bombardamente deloc, dar toată lumea care este din Herson, Nicolaev, Kiev, Zaporoje şi din tot nordul Ucrainei, toţi se retrag încoace. Biserica noastră găzduieşte 600 şi chiar 700 de persoane în fiecare noapte”, a precizat preotul Gheorghe Covalciuc, din Cernăuţi.

Pentru aceştia, dar chiar şi pentru localnici, este nevoie de sprijin din România. 

„Am făcut un apel prin biserică şi ceea ce am realizat noi foarte important este acel pod umanitar între Braşov, oraşul nostru, şi Cernăuţi. Lucrul acesta l-a realizat, în primul rând, cu sprijinul celor de acolo, pentru că Mitropolia Cernăuţiului s-a implicat foarte mult şi guvernatorul Cernăuţiului. Iată, au reuşit să trimită tiruri din Ucraina, pentru ca noi să nu fim nevoiţi să trecem dincolo graniţa şi să fim expuşi”, a arătat preotul Aurelian Reit, de la Biserica Sfânta Treime din Braşov. 

La strângerea ajutoarelor au fost foarte importante multe firme din Braşov şi din împrejurimi, dar şi femeile din Şchei. 

„Ne-am implicat fiecare cu ajutorul oamenilor de suflet, am făcut chetă să îi ajutăm pe aceşti oameni care sunt năpăstuiţi de războiul din Ucraina. În continuare, vom acţiona pentru strângerea de ajutoare atâta timp cât este nevoie”, a spus preşedintele Asociaţia Femeilor din Şcheii Braşovului, Marinela Tănase.

Contactul dintre cele două părţi a fost facilitat de faptul că soţia preotului Aurelian Reit este ucraineancă din Cernăuţi şi are familia acolo. 

„Este un gest de umanitate dincolo de cuvinte, faptele vorbesc de la sine. Oamenii s-au mobilizat într-un timp foarte scurt, mai ales că cei din Ucraina sunt într-o stare de disperare. Chiar vorbeam cu nişte oameni care plecau spre Sibiu şi povesteau că le-au oferit căldura lor şi o primire frumoasă tuturor românilor din Ucraina şi nu numai, şi ucrainenilor, oamenilor disperaţi din Ucraina”, a povestit preoteasa Larisa Reit.

Tirul a plecat deja spre Cernăuţi cu alimente şi lucruri necesare civililor, iar un altul, care va duce şi ajutoare pentru armata ucraineană, va sosi la Braşov şi va pleca sâmbătă spre ţara vecină.

Vă recomandăm să mai citiţi:

A plecat de la facultate la vamă, să traducă pentru compatrioţii săi care fug de războiul dintre Rusia şi Ucraina

Mesaj pentru poporul rus de la văduva lui Cornel Liviu Babeş, braşoveanul care şi-a dat foc pe pârtie la 2 martie 1989, în semn de protest la adresa comuniştilor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite