Scrisoare transportată sub escortă, deşi distanţa a fost de doar 200 de metri. Cât de important este documentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrisoarea lui Neacşu a fost preluată de Muzeul de Istorie Braşov de la Arhivele Naţionale FOTO Ioan Buciumar
Scrisoarea lui Neacşu a fost preluată de Muzeul de Istorie Braşov de la Arhivele Naţionale FOTO Ioan Buciumar

Pentru prima dată din 1916 încoace, Scrisoarea lui Neacşu este expusă într-un muzeu şi poate fi văzută de publicul larg. Descoperită în 1894, aceasta a fost la Moscova între 1916 şi 1936, iar, de atunci, se află la Arhivele Naţionale Braşov.

Pentru prima dată din 1916, scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului, Johannes Benkner, poate fi văzută de publicul larg, într-o expoziţie a unui muzeu. 

Arhivele Statului Braşov au mai organizat expoziţii în care au prezentat şi scrisoarea, însă o expoziţie a unui muzeu are o vizibilitate mult mai bună.

„Scrisoarea lui Neacşu se întoarce la destinaţie” este evenimentul prin care documentul a fost preluat de la Arhivele Statului şi transferat la Muzeul de Istorie. 

Deşi vorbim de un drum de doar 200 de metri, transferul s-a făcut sub paza jandarmilor şi poliţiştilor. Scrisoarea lui Neacşu, datată iunie 1521, este primul document cunoscut în limba română, astfel că este păstrată cu deosebită atenţie. 

„Este destul de dificil, pentru că trebuie asigurate nişte condiţii specifice şi, mai ales, trebuie protejată de factorii care ar putea să-i producă degradări, iar noi nu suntem la nivelul cel mai avansat din lume. 

Să ne gândim doar că, în Statele Unite, la Arhivele Naţionale, Constituţia Americană este ţinută într-o cutie controlată permanent din punct de vedere al climatului, cu geam de sticlă securizată pentru cei care vor să o vadă şi aşa mai departe. Noi suntem departe de acel standard, dar încercăm să păstrăm documentul cât mai bine”, a declarat Bogdan Popovici, şef serviciu Arhivele Naţionale Braşov.

Documentul a fost preluat de directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, pentru expoziţia din Casa Sfatului. 

„Scrisoarea lui Neacşu merita mult mai mult decât cele câteva evenimente organizate anul trecut, la împlinirea a 500 de ani de la redactarea sa. Merita o expoziţie muzeală, în care nu doar să ne legăm de scrisoare în sine – e foarte valoroasă, e prima scriere în limba română păstrată până în prezent, cel puţin deocamdată – dar cred că e foarte important să şi înţelege ce este cu această scrisoare şi care a fost povestea ei”, a precizat istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

Descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naţionale din Braşov, Scrisoarea lui Neacşu a rămas aici până în 1916, când a plecat, mai întâi, la Iaşi, iar, apoi, la Moscova, odată cu Tezaurul României. Scrisoarea a revenit la Braşov în 1936, dar nu a mai fost expusă până acum, ci a fost păstrată la Arhivele Naţionale ale României, din Bucureşti.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Domeniul schiabil din Poiana Braşov redevine în curând cel mai mare din ţară. Sinaia trece pe locul al doilea

O nouă amânare în procesul lui Tibor Selymes. Cum au încercat poliţiştii să-l ajute pe fostul mare fotbalist

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite