Remedii simple pentru a scăpa de bătături. Greşelile pe care le facem când cumpărăm încălţămintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încăţămintea îngustă poate duce la apariţia bataturilor. FOTO Shutterstock.
Încăţămintea îngustă poate duce la apariţia bataturilor. FOTO Shutterstock.

Bătăturile sunt dureroase şi apar în general din cauza încăţămintei nepotrivite. Există însă remedii simple pentru a scăpa de ele.

Bătăturile pot fi tari sau moi şi se formează în general pe degetele de picioare. Pot provoca dureri la fiecare pas. „În general cele mai multe bătături se formează în vârful sau pe degetele de la picioare acolo unde se freacă de încălţăminte. Pot apărea şi între degete sau pe talpă şi călcâi. Acestea din urmă sunt cele mai dureroase, iar persoanele care le au simt durere la fiecare pas pe care îl fac“, spune Elena Dija, pedichiurist.

Este foarte important să încercăm să eliminăm cauza bătăturilor. „Bătăturile apar în primul rând din cauza încălţămintei prea îngustă sau prea dură. În locul unde încălţămintea jenează, pielea se întăreşte şi în timp apar bătăturile. Dacă aveţi pantofi care vă jenează şi v-au făcut băşici, ar fi bine să nu îi mai purtaţi o perioadă şi să îi duceţi la cizmar să îi înmoaie. Există soluţii speciale. Evitaţi încălţămintea incomodă, în special pantofii cu toc care sunt înguşti şi în care degetele de la picioare stau înghesuite. De asemenea sandalele sau şlapii care au acel şnur între degete pot leza pielea şi pot duce la bătături. Şi unghiile de la picioare dacă sunt lăsate să crească pot săpa în piele şi pot duce la bătături. Ele trebuie tăiate scurt după forma unghiei. Nu tăiaţi prea tare din colţuri, deoarece atunci când unghia va creşte va jena şi va face răni în piele. De asemenea balerinii care sunt inguşti şi au talpa subţire por duce la apariţia bătăturilor“, mai spune specialistul.

Remedii antibătături

Puteţi scăpa de bătături cu remedii simple. Trebuie să aveţi în casă o piatră ponce. „Bicarbonatul de sodiu înmuiat în apă face minuni pentru bătături. Staţi cu picioarele în soluţie cam 30 de minute. Apoi faceţi o pastă din bicarbocat de sodiu şi apă, puneţi pe zona bătăturii şi pansaţi peste noapte. Dimineaţa frecaţi pielea cu o piatră ponce. Dacă bătătura nu este foarte adâncă veţi scăpa de ea. La fel de bine merge şi oţetul. Înmuiaţi vată în oţet, puneţi pe bătătură, pansaţi peste noapte şi dimineaţa utilizaţi piatra ponce. O altă soluţie rapidă este formată din zeamă de lămâie şi câteva aspirine pisate. Pasta o puneţi pe bătătură, înfăşuraţi piciorul într-o pungă timp de 30 de minute şi apoi frecaţi cu piatra ponce. Pentru dureri se poate aplica gheaţă sau ceai de muşeţel, dar acestea nu îndepărtează bătătura“, mai spune pedichiurista.

Aceste soluţii pot însă să nu dea rezultate dacă bătătura este prea adâncă sau prea veche. „În cazul în care remediile naturiste nu dau rezultate trebuie să mergeţi la un specialist. Sunt în farmacii şi creme speciale pentru îndepărtarea bătăturilor, dar nu le folosiţi fără a avea sfatul unui specialist. În niciun caz nu încercaţi să tăiaţi bătăturile, deoarece puteţi face infecţii serioase“, mai spune Elena Dija.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite