Record Mondial de Alpinism la doar 12 ani. Dor Geta Popescu a escaladat Ojos del Salado şi a ajuns la 6.893 de metri altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu a intrat în Cartea Recordurilor. FOTOClubul Altitudine Râşnov
Dor Geta Popescu a intrat în Cartea Recordurilor. FOTOClubul Altitudine Râşnov

Dor Geta Popescu, sora Crinei Coco Popescu, intrată de două ori în Cartea Recordurilor, a reuşit să escaladeze, la doar 12 ani, cel mai înalt vulcan din lume.

Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado, un vârf de 6893 de metri altitudine, aflat în Anzii Cordilieri, în deşertul Atacama la graniţa între Chile şi Argentina. Pentru a tinge performanţa tânăra alpinistă a avut nevoie de o perioadă de aclimatizare de zece zile. Ascensiunea, care nu a fost deloc una uşoară a durat 9 ore.

Dor Geta Popescu şi-a îndeplinit, în acest fel, obiectivele sportive ale anului 2015 ca membră a secţiei de performanţă a Clubului Sportiv Montan Altitudine.

Da, am reuşit! Sunt fericită că am reuşit în condiţiile dificile de altitudine, vânt, temperatură şi ariditate ale lui Ojos del Salado. A fost cea mai lungă şi dificila expediţie a mea de până acum şi reuşita mă motivează, mă face să mă simt specială şi să mă pregatesc pentru noi ascensiuni de record“, a spus tânăra alpinistă . Ea va reveni în ţară marţi pentru o binemeritată vacanţă.

Dor Geta Popescu are ca obiectiv finalizarea Circuitului 7 Volcanoes (cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent) şi Circuitul 7 Summits (cel mai înalt vârf de pe fiecare continent) până la vârsta de 14 ani.

Dor Geta Popescu este legitimată, la fel ca şi sora ei, la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov. Este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Mai are în palmares alte două recorduri mondiale la 11 ani, vârfurile Sabalan (4.811 metri altitudine) şi Damavand (5.671 de metro altitudine). Anul acesta în august a stabilit şi un record European când a urcat pe vârful Elbrus (5.647 de metri) din Rusia.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite