Reacţia MAE în cazul românului ai cărui copii pot fi adoptaţi în Anglia de o familie de homosexuali: „Misiunea diplomatică română a întreprins demersuri“

0
0

Ministerul Afacerilor Externe a remis un punct de vedere, la solicitarea cotidianului „Adevărul“, în cazul braşoveanului Florin Barbu, care şi-a pierdut cei doi copii, luaţi în grija de către statul englez. Serviciile Sociale engleze au demarat procedura de adopţie, cei doi minori urmând a fi încredinţaţi, dacă va decide instanţa, unui cuplu de homosexuali.

Florin Barbu s-a stabilit cu ani în urmă la Londra. Acolo a cunoscut-o pe Claudia, mama copiilor, în 2007. Rezidenţa permanentă au obţinut-o după ce au venit pe lume cei doi copii:  Diana – 8 ani şi Andy, care împlineşte 5 ani pe 26 mai. 

Problemele au apărut în anul 2014, când serviciile sociale britanice au început monitorizarea familiei. Mama copiilor îşi găsise un cocubin, iar relaţia de cuplu nu mai funcţiona. Au apărut, inevitabil, certurile în familie. Tot în 2004, a fost sesizată şi ambasada României la Londra în legătură cu faptul că s-au luat unele măsuri de protecţie vizând cei doi copii minori.

„De la momentul primei sesizări, misiunea diplomatică română a întreprins demersuri susţinute pe lângă autorităţile britanice, în vederea documentării şi monitorizării acestui caz. De asemenea, reprezentanţii Ambasadei României la Londra au avut întâlniri cu reprezentanţii serviciilor sociale competente şi cu ambii părinţi, asigurându-se că aceştia au avut posibilitatea să indice alţi membri ai familiei extinse care ar putea prelua în îngrijire minorii. În urma evaluării propunerilor formulate, autorităţile britanice au considerat însă că rudele indicate de părinţi nu sunt eligibile în vederea preluării celor doi copii, astfel încât aceştia au fost daţi în plasament pe teritoriul Marii Britanii”, precizează Direcţia de Comunicare a MAE.

Ulterior, instituţiile române au solicitat autorităţilor britanice repatrierea copiilor în vederea integrării în familia bunicilor materni din România, însă acestea nu au dat curs acestei solicitări. MAE spune că autorităţile britanice şi-au asumat jurisdicţia asupra acestui caz şi au acţionat în conformitate cu propriile reglementări legale.

„De altfel, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene cu aplicabilitate directă atât în România, cât şi în Marea Britanie (Regulamentul CE nr. 2201/2003), competenţa de jurisdicţie în materia răspunderii părinteşti asupra unui minor aparţine, ca regulă generală, instanţelor judecătoreşti din statul membru pe teritoriul căruia minorul îşi are reşedinţa obişnuită la momentul sesizării instanţei”, spun oficialii români.

Între timp, serviciile sociale engleze au încuviinţat iniţierea procedurii de adopţie a celor doi copii. Claudia şi Florin Barbu au posibilitatea de a-şi apăra drepturile în faţa instanţei, dar şi de a se întâlni cu cei doi copii în prima fază procesuală. Singurul sprijin concret al statului român a fost acela că „misiunea diplomatică română a învederat autorităţilor britanice regimul restrictiv impus de legislaţia română în privinţa adopţiilor internaţionale şi, totodată, a pus la dispoziţia părinţilor o listă de avocaţi specializaţi în dreptul familiei britanic, în scopul facilitării reprezentării juridice în cursul procesului”.

Pentru familia Barbu, acest lucru nu a contat, iar la ultima audierea a celor doi soţi magistraţii britanici nu le-au dat câştig de cauză, iar cei doi români au pierdut definitiv şansa de a-şi recupera copiii. În prezent, procesul de adopţie se află în curs de finalizare, urmând ca, în cel mult o lună, să aibă loc audierea unui cuplu de homosexuali care şi-au manifestat dorinţa de a creşte cei doi minori.

De patru zile, în greva foamei

Din 17 mai, Florin Barbu este în greva foamei în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Încă mai speră într-o minune, care să vină din partea staului român. Nu mai speră să obţină copiii pentru el, dar vrea că măcar să fie daţi în adopţie rudelor soţiei - bunicii din Craiova, fie surorii sale, care este stabilită în Spania. Este în cea de a patra zi de protest, de când nu a mâncat nimic. Alături de el au venit mai mulţi prieteni, care îl susţin şi speră ca deznodământul să fie unul fericit.

„Azi e vineri. O săptămână de la proces (de când a pierdut definitiv copiii - n.a.). Aştept decizia judecătorului în scris şi nu am primit nimic. Aştept ca statul român să ducă copiii în România. Tot se va găsi un conducător al României cu frică de Dumnezeu să ajute aceşti copii”, scrie Florin Barbu pe pagina personală de Facebook.
Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite