Primul brașovean căruia i se anulează titlul de cetățean de onoare. Îl primise în urmă cu trei ani

0
Publicat:

Fostul milițian Alexandru Ionaș este primul brașovean căruia i s-a retras titlul de cetățean de onoare al orașului. El este acuzat de novembriști pentru modul în care a condus ancheta din 1987

Lui Alexandru Ionaș i s-a retras titlul de cetățean de onoare  FOTO Facebook Alexandru Ionaș
Lui Alexandru Ionaș i s-a retras titlul de cetățean de onoare FOTO Facebook Alexandru Ionaș

Pentru prima oară în istorie, unui cetățean de onoare al Brașovului i s-a retras titlul acordat de Consiliul Local. Alexandru Ionaș, fost milițian și, mai apoi, polițist, este „eroul” întâmplării care i-a scandalizat pe membrii Asociației 15 Noiembrie, când aceștia au aflat despre titlul acordat.

Pe finalul ultimului mandat, fostul primar al Brașovului, George Scripcaru, s-a gândit să le ofere recunoștința consilierilor celor care au făcut parte din primul consiliu local de după Revoluție. Între inițiatorii de atunci ai proiectului, care au făcut parte din for, se număra chiar și fostul primar, George Scripcaru.

În afară de acesta, mai sunt și alte nume cu rezonanță la nivelul Brașovului, însă unul dintre acestea a produs valuri de nemulțumire printre brașovenii care în 15 Noiembrie 1987 au avut curajul să protesteze împotriva regimului comunist: Alxandru Ionaș.

Novembriștiiîi reproșează modul în care a condus ancheta

În momentul revoltei muncitorești din 1987, Alexandru Ionaș era ofițer de miliție și a fost numit coordonator al anchetelor la care au fost supuși protestatarii. Chiar dacă, în „Memorialul durerii”, Alexandru Ionaș a declarant că nu a torturat niciun protestatar, novembriștii au avut mult de suferit pe durata anchetelor care erau coordonate de ofițerul de miliție de atunci.

Chiar unii dintre novembriști spun că au fost anchetați de Ionaș și acesta nu s-ar fi comportat așa cum a declarant, însă, cel puțin deocamdată, nu există vreo decizie a instanței care să condamne comportamentul lui Alexandru Ionaș din timpul anchetelor.

După Revoluția din Decembrie 1989, Alexandru Ionaș a fost pentru o perioadă chiar șef al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, iar în prezent este în conducerea Universității Spiru Haret din Brașov.

Novembriștii nu au știut mai bine de trei ani că este cetățean de onoare

Novembriștii au aflat cu doar câteva zile înainte de aniversarea lor din 2023 de faptul că Alexandru Ionaș este cetățean de onoare al Brașovului, după ce unul dintre membri a studiat cu atenție lista celor care au fost făcuți cetățeni de onoare la finalul mandatului 2016-2020 al lui George Scripcaru.

Imediat, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, i-a cerut primarului Allen Coliban chiar la festivitățile prilejuite de aniversarea revoltei, să corecteze nedreptatea care li s-a făcut prin acordarea acestui titlu. Primarul a precizat că nu este o decizie pe care să o poată lua personal, dar va cere aleșilor locali să facă acest lucru.

Astfel, în ședința din luna decembrie, consilierii au avut pe masa un proiect de hotărâre pentru retragerea titlului de cetățean de onoare în cazul lui Alexandru Ionaș și au aprobat această retragere cu unanimitate de voturi, făcându-l pe Alexandru Ionaș primul brașovean care pierde titlul de cetățean de onoare al orașului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite