Evenimente dedicate revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15 Noiembrie 1987 a fost semnalul luptei împotriva regimului comunist
15 Noiembrie 1987 a fost semnalul luptei împotriva regimului comunist

În 1987, în 15 noiembrie, la Braşov, avea să se aprindă în sufletul românilor, speranţa pentru libertatea atât de mult dorită. Libertatea a renăscut într-o Românie, comunistă, cuprinsă de frig, foamete, teama şi resemnare.

La Braşov, oraş al imnului, al primelor cărţi în limba româna, al primului ziar, a răsunat după prea mult timp „Deşteaptă-te române!”.

Prin revolta anticomunistă de la Braşov, Romania a arătat întregii lumi că este pregatită să înlăture regimul bolşevico-comunist şi să-şi redobândească demnitatea furată de regimul minciunii şi al terorii.

Revolta s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o greva începuta în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III, şi continuată a doua zi dimineaţă cu un marş până în centrul oraşului, în faţa Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român.

Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de către mulţimea adunată. Portretul dictatorului Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul cladirii şi incendiat. A urmat intervenţia brutală a trupelor speciale de securitate, arestările, torturile…

După ce iniţial se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniştii au revenit asupra hotarârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, 61 de muncitori şi schimbând locurile de muncă ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate şi anchetate în sediile Miliţiei şi Securităţii din Braşov şi Bucureşti.

Crosul International “15 Noiembrie” a ajuns la ediţia a XXVI-a

În fiecare an, începând din 1990, s-a organizat un cros pe traseul parcurs de participanţii la revolta din 1987. Traseul de concurs – aproximativ 5 km-  este cel parcurs de către braşoveni în 15 Noiembrie 1987: ROMAN SA – Calea Bucureşti – Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov – Hidromecanica – Cinematograful Patria –Bulevardul 15 Noiembrie– Prefectură.

Printre cei care au onorat acest cros la ediţiile trecute se află mari personalităţi sportive (Iolanda Balaş, Ilie Floroiu, Maricica Puică, Paula Ivan, Gabriela Szabo etc.).

Este singurul eveniment sportiv de amploare organizat la Brasov care se adreseaza maselor, unde oricine este binevenit, de la 9 ani la 99 de ani. Există premii pentru cel mai tânăr participant şi pentru cel mai vârstnic.

Crosul va avea loc în data de 14 noiembrie 2015. Înscrierile vor avea loc începând cu ora 9.00, la startul competiţiei – Roman S.A.

Având în vedere evenimentul tragic care a avut loc în Bucureşti, la Clubul Colectiv, toţi participanţii la Crosul 15 Noiembrie vor alerga cu banderole negre, ca un ultim omagiu adus tinerilor care au murit nevinovaţi.

Depunere de coroane

În data de 15 noiembrie 2015, la ora 11.00, se vor depune coroane de flori la Troiţa din faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, ridicată în memoria participanţilor la revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Steagul Rosu.

Lansare de carte a istoricului Marius Oprea

Lansarea de carte va avea loc duminica, 15 noiembrie 2015,  ora 14.00, la sediul Asociatiei „15 Noiembrie 1987 Brasov”, str. Mureşenilor nr. 5.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite