Primăria Braşov vrea să încurajeze creşterea natalităţii prin subvenţionarea fertilizărilor „in vitro”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiarii proiectului vor fi cuplurile infertile cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Foto: Arhivă
Beneficiarii proiectului vor fi cuplurile infertile cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Foto: Arhivă

Primarul Braşovului George Scripcaru va propune, luna viitoare, Consiliului Local un proiect de hotărâre privind sprijinirea cuplurilor hipofertile din municipiul Braşov printr-un program de cofinanţare a procedurilor de fertilizare „in vitro“.

„În ultima perioadă, am avut o serie de discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei S.O.S. Infertilitate cu privire la greutăţile pe care le întâmpină cuplurile care îşi doresc copii, dar din diferite motive medicale, nu reuşesc acest lucru. Având în vedere faptul că natalitatea la Braşov este într-o continuă scădere, ceea ce ne va crea mari probleme pe termen mediu şi lung, am luat decizia de a propune Consiliului Local să aprobe, pe lângă tichetele pentru nou-născuţi, şi demararea unui program de susţinere financiară a tratamentelor de fertilizare «in vitro» pentru cei care au domiciliul în Braşov, începând cu anul 2019. Cred că este foarte important un astfel de proiect, pentru că îi vizează pe cei care îşi doresc foarte mult să devină părinţi, nu pot, şi, poate, resursele financiare nici nu le permit să investească în tratamentele necesare. În zilele următoare voi avea o serie de discuţii cu specialiştii din domeniu, pentru a putea detalia acest program”, a declarat primarul George Scripcaru.

Cine va beneficia de bani de la primărie

Beneficiarii proiectului vor fi cuplurile infertile cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată medical.

Conform estimărilor făcute în momentul elaborării Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Braşov până în 2030, rata natalităţii în oraş va fi în continuă scădere. Conform analizei pe ultimii 3 ani – 2015, 2016, 2017 – numărul de naşteri din 2015 până în 2017 a scăzut cu aproape 12%.

În medie, anual, se nasc 2.000 de bebeluşi

Analizând situaţia natalităţii la nivelul Municipiului Braşov, s-a constatat că numărul copiilor născuţi vii, ai căror părinţi au domiciliul pe raza municipiului şi care au solicitat acordarea unor beneficii/prestaţii sociale (constând în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a alocaţiei de stat pentru copii), a scăzut, în sensul că pe raza municipiului, în ultimii 3 ani, s-au înregistrat:

Anul 2015 – 2.205 nou născuţi cu părinţi din Braşov, dintr-un total de 6.156 de naşteri;

Anul 2016 – 2.121 nou născuţi cu părinţi din Braşov, dintr-un total de 6.350 de naşteri;

Anul 2017 – 1.969 nou născuţi cu părinţi din Braşov, dintr-un total de 6.350 de naşteri.

Citeşte şi:

Cadou de 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut, din partea Primăriei. Scopul vizat, creşterea natalităţii în municipiu

FOTO Cum arată Maternitatea de 5 milioane de euro inaugurată la Braşov

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite