Prefectul Brașovului, despre situația din aziluri: „Controalele în centre, efectuate pentru modificarea legislației”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele la centrele din județul Brașov s-au soldat cu amenzi totale de peste 1,3 milioane de lei, cele mai multe date de ISU. Cu toate acestea, nici un centrul nu și-a pierdut licența.

Prefectul Cătălin Văsii (mijloc) a anunțat rezultatele controalelor în județul Brașov FOTO IP Brașov
Prefectul Cătălin Văsii (mijloc) a anunțat rezultatele controalelor în județul Brașov FOTO IP Brașov

Controalele derulate la cele 54 de cămine din județul Brașov, care adăpostesc peste 1.500 de beneficiari, nu au condus la retragerea vreunei licențe de funcționare, potrivit prefectului județului, Cătălin Văsii.

Totuși, instituțiile care au efectuat controalele au aplicat mai multe amenzi centrelor pe care le-au verificat. Valoarea sancțiunilor a depășit 1,3 milioane lei și au existat și avertismente. În cele mai grave cazuri, patru prestatori de servicii sociale au activitatea oprită temporar.  

ISU este cel care a aplicat cea mai mare valoare a amenzilor, undeva la 864.000 de lei. Cei de la ITM au aplicat amenzi de aproximativ 25.000 de lei, cele mai multe pe relații de muncă, dar cele mai serioase probleme au fost găsite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență , dar și acolo trebuie să găsim o rezolvare legislativă, până la urmă”, a informat Cătălin Văsii.

Controale efectuate pentru modificarea legislației

Potrivit prefectului, unul dintre scopurile controalelor a fost identificarea problemelor sistemice existente și a modificărilor care ar trebui aduse legislației, astfel încât acestea să fie înlăturate.  

Aceste anomalii noi vrem să le reglementăm și să nu mai fie posibil să ți se ridice licența și, pe termen foarte scurt, să poți să o obții din nou. La fel, sunt lucruri care nu se pot controla, cum se întâmplă, de exemplu, la Făgăraș, unde este vorba despre dreptul de proprietate asupra imobilului în care se desfășoară activitatea și care nu poate fi reglementat foarte ușor”, a exemplificat prefectul județului.

Cătălin Văsii a mai dat și exemplul obținerii licenței, care se face printr-o autoevaluare, în loc să vină instituțiile abilitate în control înainte de obținerea licenței. Când vin acestea la primul control, se constată că licența nu ar fi trebuit acordată și este retrasă.

Propunerile de modificare a legislației rezultate în urma controalelor vor fi înaintate Ministerului Afacerilor Interne și Secretariatului General al Guvernului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite