PORTRET Constantin Forsea produce sisteme inovative pentru fotografia 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de tot ceea ce ţine de tehnică, braşoveanul a construit mai multe mecanisme care ajută la efectuarea fotografiilor tridimensionale.

La 67 de ani, Constantin Forsea are pasiuni specifice mai degrabă tinerilor. În timp ce naviga pe internet, braşoveanul a dat peste minunile tehnicii 3D şi s-a hotărât să descopere toate secretele acesteia. Braşoveanul a realizat un întreg ansamblu cu ajutorul căruia pot fi realizate fotografii 3 D, instant.

Cu acest ansamblu mă pot deplasa oriunde în calea turiştilor. Ansamblul este dotat cu energie elecrică, aparate foto, laptop şi imprimantă. În doar două minute fotografiile sunt imprimate şi înmânate beneficiarului", spune Constantin Forsea.

image

Pasionat de fotografie din fragedă copilărie, Constantin Forsea era atras mai mult de tehnica de funcţionare, decât de arta fotografică. „Primul meu aparat a fost un Smena, după care l-am schimbat", îşi aminteşte braşoveanul.

Potenţială afacere

Pentru a face arta fotografică tridimensională mai accesibilă, Constantin Forsea a creat şi câteva dispozitive ce încorporează două aparate foto, dispuse la o distanţă de 63 de milimetri (distanţa dintre ochi) ideală pentru realizarea acestui tip de imagine.

De asemenea, braşoveanul produce şi dispozitive cu şină, pentru deplasarea laterală, care are avantajul de a permite utilizarea unui singur aparat foto. După fotografiere, imaginile sunt prelucrate într-un program gratuit şi, mai apoi, imprimate. Pentru vizionarea fotografiilor sunt folosiţi ochelari speciali.

Sunt dispus să destănui oricui toate secretele acestei tehnici. Pentru mine este mai mult pasiune decât afacere, chiar dacă ar avea potenţial. Se poate merge cu un astfel de ansamblu pe litoral sau în punctele turistice importante şi cred că ar avea succes", a mai spus Constantin Forsea.

Braşoveanul a lucrat, în trecut, în uzina „Tractorul" unde a reuşit să obţină brevet de invenţie pentru realizarea unui robot care putea înlocui mâna de lucru. „Robotul reprezenta un program demonstrativ. Putea să înşurubeze, avea 131.072 de puncte în raza lui de acţiune pentru a pune şi lua o piesă. După 11 ani de la construire mi l-au vândut cei de la Tractorul la preţ de fier vechi. Acum zace undeva în beci", spune Constantin Forsea.

După Revoluţie, braşoveanul şi-a dezvoltat propria afacere de producţie piese din mase plastice şi gravură şi colaborează, cu succes, cu o firmă din Olanda. „La început am construit o maşină de injectat pe care am instalat-o la tata în bucătărie. În timp, m-am extins, am mai cumpărat utilaje şi am crescut", declară braşoveanul.

image

Întrebări şi răspunsuri:

A fost greu să fiţi în pas cu schimbările tehnice?

Mai greu mi-a fost cu calculatorul, dar nu m-am lăsat până nu am învăţat. Nu ştiam engleza, că pe noi comuniştii ne-au învăţat rusă, pe care o vorbesc perfect. Cu toate acestea, am învăţat să folosesc tot felul de programe pe calculator, pentru că aveam nevoie.

image

Copiii dumneavoastră v-au moştenit pasiunile?

Unul dintre ei este alături de mine, dar eu am maşini multe şi nu s-a prins nimic de niciunul dintre băieţii mei. Îmi pare rau că toate lucrurile aestea pe care le-am construit nu vor fi duse mai departe. Sunt mulţumit, în schimb, de realizările copiilor mei.

Ce-i place

„Îmi place să mă bag în bucătărie. Sunt specialist la grătar şi tocăniţe. Soţia mea găteşte cu mai puţină sare, pentru sănătate, dar eu când gătesc pun mai multă sare şi iese o bunătate. Îmi place să conduc, să călătoresc. Am un Peugeot decapotabil şi băieţii mei râd de mine că am maşină de gagici", mărturiseşte Constantin Forsea.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac minicinoşii, lăudăroşii, oamenii care nu se ţin de cuvânt. Întotdeauna am fost un om de cuvânt cu toţi cei din jurul meu, mai ales cu cei care au beneficiat de un serviciu de-al firmei mele. Cred asta mi se trage şi de la faptul că mi-am petrecut copilăria printre saşi", crede braşoveanul.

Profil

Născut. 31 octombrie 1944, Braşov

Studii.Şcoala de Maiştri, Braşov

Familie. căsătorit, doi băieţi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri