Pasagerul 10.000 pe aeroportul de la Brașov, la o lună de la inaugurare. Ținta ambițioasă a brașovenilor
0Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav intră, treptat, pe făgașul normal promis de autoritățile locale. În această săptămână, la aeroport au avut loc mai multe evenimente pozitive, care dau încredere autorităților că se vor atinge prognozele ce păreau optimiste.

Marți, pe aeroportul brașovean a aterizat pasagerul cu numărul 10.000, la puțin mai mult de o lună de la inaugurare. Cristina Gociman, o persoană cu dizabilități din localitatea brașoveană Prejmer, este pasagerul înregistrat cu acest număr de la inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov.
Pasagera a primit un buchet de flori și o diplomă onorifică. Cristina Gociman a venit din Spania și era foarte fericită că nu mai este nevoită să facă drumul de la București la Brașov, care îi lua mult mai mult decât zborul din extremitatea vestică a continentului.
„Cam 5 ore făceam de la București la Brașov, de multe ori. Așteptam de mult acest proiect, acest aeroport, care este o realizare pentru noi și mă simt foarte bine să fiu pasagerul cu numărul 10.000 și să primesc mici atenții. Părinții mei locuiesc în Spania și eu călătoresc destul de des între cele două țări”, a explicat Cristina Gociman.
„Cred că traficul se va consolida la modul cel mai serios”
Pilotul care a adus-o pe Cristina Gociman, Sergiu Petrice, este brașovean și a apreciat și el faptul că avioanele care zburau de la și spre Brașov au un număr foarte mare de pasageri.
„Putem să spunem că este incredibil că s-a ajuns deja la pasagerul cu numărul 10.000 și, din ce știm, în perioada următoare traficul va crește. Cred că traficul va crește și se va consolida la modul cel mai serios, spre beneficiul pasagerilor”, a declarat Alexandru Anghel, directorul Aeroportului Internațional Brașov.
De la 1 decembrie, compania Fly Lili a anunțat zboruri spre Munchen și Stuttgart. Directorul aeroportului din Brașov a dezvăluit că există negocieri avansate cu Universal Air, pentru zboruri spre Tel Aviv și Haifa, chiar din această toamnă. De asemenea, luna viitoare vor fi stabilite coordonatele pentru zboruri către Paris, pe aeroportul Orly, operate de France Air.
De la începutul lunii viitoare, compania maghiară Wizz Air va avea și ea zboruri de la Brașov. A doua zi după pasagerul cu numărul 10.000, pe aeroportul din Brașov a aterizat și premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită privată în România. Autoritățile locale brașovene spun că anul acesta se va atinge ținta de 100.000 de pasageri.
Început cu scandal
Imediat după inaugurare, scandalurile în jurul Aeroportului Internațional Brașov s-au ținut lanț. Chiar dacă au anunțat încă înainte de începerea lucrărilor la clădiri că proiectul va începe să recupereze investiția abia la câțiva ani de la inaugurare, mulți nu au înțelesacest lucru.
Președintele de atunci al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, avertiza că, în primii ani, aeroportul va avea nevoie de subvenții de la autorități ca să poată ajunge să-și acopere cheltuielile. Aceasta însemna că nu vor fi suficient de multe zboruri încât acestea să aducă venituri mai mari decât cheltuielile.
Tocmai din acest motiv, autoritățile au încercat să reducă o parte din cheltuieli, cel puțin în perioada de început. A fost aleasă soluția cu turn de control virtual, mai ieftină decât cea cu turn de control fizic. Apoi, numărul controlorilor de trafic aerian, al polițiștilor de frontieră și al celorlalți angajați pentru buna funcționare a unui aeroport 24 de ore pe zi s-a decis să fie mai redus, la început.
Programul de 12 ore, discutat în urmă cu doi ani
Aceasta a făcut ca discuțiile dintre Consiliul Județean Brașov și ROMATSA să ducă la un program de 12 ore, care însă a creat dificultăți singurului operator aerian care efectua, la acel moment, zboruri de la Brașov. Fiecare avion trebuie să plătească pentru timpul cât stă pe un aeroport, imediat după aterizare și chiar înainte de decolare. Aceste prețuri sunt mult mai mari în plină zi și reduse dimineața și seara.
Astfel, Dan Air și-ar fi dorit să decoleze destul de devreme de la Brașov încât să prindă intervalul de timp cu preț mic pe aeroporturile de destinație. La fel, ar fi dorit să plece mai târziu din Europa și să poată ateriza seara la Brașov, astfel încât costurile companiei să fie cât mai mici.
Programul redus nu permite zboruri la ore la care taxele de aeroport sunt mici
Programul Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav de la 7:00 la 19:00 a dat peste cap planurile Dan Air, mai ales că operatorul aerian a aflat foarte târziu despre acesta. Din acest motiv a avut loc un schimb de replici între companie și ROMATSA, în care s-a ajuns chiar la amenințarea că Dan Air nu va mai opera zboruri de la Brașov.
În cele din urmă, Dan Air a decis să continue operarea de zboruri de la Brașov și chiar să mărească numărul de destinații. În 3 iulie 2023, a decolat primul zbor de la Brașov spre aeroportul Fiumicino, din Roma, Italia. Cum din luna august vor veni la Brașov și maghiarii de la Wizz Air, numărul de zboruri va crește, treptat.