Haos pe aeroporturile din Europa: Mii de zboruri anulate din cauza grevelor. Ce despăgubiri puteți obține

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de zboruri au fost anulate sau urmează să fie anulate în această perioadă din cauza numeroaselor greve care au avut deja loc în Italia și se vor derula și în Marea Britanie.

O tânără studiază un panou pe care sunt menționate zborurile anulate sau întârziate
Mii de zboruri au fost și vor mai fi anulate din cauza grevelor FOTO Shutterstock

Sindicatul Unite a anunțat că va derula timp de opt zile o grevă la Aeroportul Gatwick, în urma unei dispute legate de salarii. Aceștia vor intra în grevă de vineri, 28 iulie, până marți, 1 august, și apoi din nou de vineri, 4 august, până marți, 8 august.

Printre companiile aeriene care vor fi afectate se numără British Airways, EasyJet, Ryanair, Ryanair, Tui, Westjet și Wizz Air, a precizat sindicatul.

Se pot obține despăgubiri și în cazul zborurilor anulate de greve

Inițial, Regulamentul Regulamentul CE nr. 261/2004 includea grevele în rândul „circumstanțelor excepționale”, în cazul cărora nu se puteau acorda compensații pasagerilor, potrivit informațiilor furnizate de AirAdvisor. Ulterior însă, situația s-a schimbat, ca urmare a unei prime hotărâri din 2018 a Curții Europene de Justiție, potrivit căreia grevele personalului companiei aeriene nu mai sunt considerate „circumstanțe excepționale” și, drept urmare, pasagerii afectați pot fi eligibili pentru acordarea despăgubirilor.

Drepturile pasagerilor în cazul neplăcerilor cauzate de astfel de greve au fost reconfirmate, ulterior, printr-o nouă hotărâre a Curții Europene de Justiție, din 2021.

Puteți solicita despăgubiri în următoarele situații înregistrate în decursul ultimilor 3 ani:

  • Cursa ta aeriană a fost anulată în urma unei greve a personalului companiei aeriene;
  • Zborul a întârziat de peste 3 ore, din cauza respectivei greve, sau a fost anulat într-un interval mai mic de 14 zile înainte de data decolării inițiale;
  • În cazul unui zbor alternativ, noua oră a aterizării depășește cu prea multe ore sosirea programată a cursei inițiale.
  • Îți este refuzată îmbarcarea din cauza supra-rezervării avionului, în urma grevei.

Pentru a avea dreptul la astfel de despăgubiri, contează ca zborul afectat de grevă să fie unul spre sau dinspre destinații din Uniunea Europeană, fiind operat de o companiei europeană. De asemenea, este important să fi primit confirmarea rezervării zborului, respectiv să păstrezi această „dovadă”.

Unele greve sunt considerate în continuare „circumstanțe excepționale”, fiind vorba, de exemplu, de cele ale personalului de securitate sau ale controlorilor de trafic aerian. Despăgubirile pot fi solicitate doar în cazul în care zborul tău a fost perturbat de o grevă a personalului companiei aeriene de la care ai cumpărat biletul.

Ce despăgubiri pot primi pentru un zbor întârziat de o grevă

Valoarea maximă a despăgubirilor în cazul unui zbor întârziat din cauza unei greve se ridică la 600 de euro. Aceasta se calculează în funcție de orele de întârziere până la sosirea propriu-zisă, dar și de distanța rutei aeriene.

Astfel, pentru întârzieri de peste 4 ore, poți solicita următoarele despăgubiri:

Zboruri până în 1.500 km 250 de euro

Zboruri între 1.500 și 3.500 km 400 de euro

Zboruri peste 3.500 km 600 de euro

Drepturile pasagerilor pe perioada așteptării în aeroport – compania aeriană trebuie să îți asigure:

  • Mese și băuturi răcoritoare;
  • Cazare la o unitate hotelieră, dacă ajungi în situația de a aștepta peste noapte zborul alternativ oferit;
  • Transport către unitatea de cazare și, ulterior, către aeroport;
  • Două apeluri telefonice gratuite, respectiv să-ți asigure trimiterea gratuită de SMS-uri, mail-uri sau faxuri;
  • Rambursarea biletului de avion, dacă ai fost nevoit să aștepți peste 5 ore.

Ce se întâmplă în cazul unui zbor anulat de o grevă

Dacă în ultimii 3 ani zborul tău a fost anulat ca urmare a unei greve a personalului companiei aeriene, poți beneficia de despăgubiri de până la 600 de euro.

Compensațiile se acordă și în situația în care ai fost anunțat de reprezentanții companiei despre anularea cursei cu mai puțin de 14 zile înainte de data programată a plecării, iar, în paralel, nu ți se oferă o cursă alternativă apropiată de ora decolării inițiale a zborului anulat.

Astfel, în funcție de întârziere și de distanță, despăgubirile sunt următoarele:

- Zboruri până în 1.500 km: 250 euro (respectiv 125 de euro în cazul în care compania aeriană îți oferă un zbor alternativ, iar întârzierea la destinație nu depășește 2 ore)

- Zboruri între 1.500 km şi 3.500 km: 400 euro (respectiv 200 de euro în cazul în care compania aeriană îți oferă un zbor alternativ, iar întârzierea la destinație nu trece de 3 ore)

- Zboruri peste 3.500 km (externe UE): 600 euro (respectiv 300 de euro în cazul în care compania aeriană îți oferă un zbor alternativ, iar întârzierea la destinație este mai mică de 4 ore)

Ce companii aeriene au avut greve în trecut

De-a lungul anilor, situația mai multor zboruri a fost afectată de greve izbucnite în rândul angajaților anumitor companii aeriene, urmările fiind resimțite, în mod direct, de pasageri. Unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel a fost greva Ryanair din 2018, cu efecte asupra a peste 55.000 de călători. Greva Lufthansa din anul 2019 a dus la anularea a circa 1.300 de zboruri, având efecte neplăcute asupra a aproximativ 200.000 de călători.

Toți pasagerii afectați de respectivele greve ar fi putut obține compensații de până la 600 de euro. Însă, dacă zborul tău a fost afectat de o grevă și n-au trecut deja 3 ani de atunci, încă ai posibilitatea de a cere despăgubiri de la compania aeriană pentru neplăcerile pe care le-ai suferit, în conformitatea cu legislația care protejează drepturile pasagerilor.

Greva Ryanair a izbucnit spre finele lui iulie 2018, din cauza nemulțumirilor piloților companiei aeriene, legate de salarizare. La vremea respectivă, compania low-cost anunța anularea a 12% din zboruri, afectând astfel peste 55.000 de pasageri care-și rezervaseră deja biletele de avion. La scurt timp după prima grevă, situația zborurilor Ryanair a fost afectată de noi acțiuni de protest ale piloților. De exemplu, o nouă grevă programată pe 10 august 2018 a dus la anularea altor aproximativ 400 de zboruri.

La Lufthansa, greva a început în toamna lui 2019, ca urmare a nemulțumirilor personalului de bord al companiei aeriene legate de salarizare și de condițiile de muncă. Timp de 48 de ore, angajații participanți la protest au încetat munca. Astfel, nu mai puțin de 1.300 de zboruri programate în 2 zile au fost anulate, punând într-o situație nefericită aproape 200.000 de pasageri. Ulterior, au mai avut loc diverse proteste și în rândul personalului unor filiale ale companiei germane Lufthansa.

Ce puteți face

Dacă zborurile au fost afectate de greve ale personalului companiei aeriene, ai dreptul la despăgubiri consistente, pentru neplăcerile suferite. Totul poate decurge simplu și rapid:  trebuie doar să aloci 3-4 minute pentru completarea formularului disponibil fie pe site-ul companiei aeriene, fie pe site-urile companiilor specializate în obținerea despăgubirilor precum FlightClaim, AirClaim, AirHelp sau AirAdvisor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite