Motivul care a declanșat scandalul în jurul Aeroportului Internațional Brașov. Numărul de zboruri crește

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după inaugurare, scandalurile în jurul Aeroportului Internațional Brașov au apărut precum ciupercile după ploaie. În cele din urmă, Dan Air a crescut chiar numărul de zboruri.

Avioanele Dan Air zboară, în continuare, de la Brașov FOTO Consiliul Județean Brașov
Avioanele Dan Air zboară, în continuare, de la Brașov FOTO Consiliul Județean Brașov

După ce mai bine de o jumătate de secol în România nu s-a construit nici măcar un aeroport de la zero, autoritățile locale brașovene au reușit „minunea”. Chiar dacă au anunțat încă înainte de începerea lucrărilor la clădiri că proiectul va începe să recupereze investiția abia la câțiva ani de la inaugurare, mulți nu au înțeles ori s-au făcut că nu înțeleg ce înseamnă aceasta.

Președintele de atunci al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a avertizat că, în primii ani, aeroportul va avea nevoie de subvenții de la autorități ca să poată ajunge să-și acopere cheltuielile. Aceasta însemna că nu vor fi suficient de multe zboruri încât acestea să aducă venituri mai mari decât cheltuielile.

Tocmai din acest motiv, autoritățile au încercat să reducă o parte din cheltuieli, cel puțin în perioada de început. A fost aleasă soluția cu turn de control virtual, mai ieftină decât cea cu turn de control fizic. Apoi, numărul controlorilor de trafic aerian, al polițiștilor de frontieră și al celorlalți angajați pentru buna funcționare a unui aeroport 24 de ore pe zi s-a decis să fie mai redus, la început.

Programul de 12 ore, discutat în urmă cu doi ani

Aceasta a făcut ca discuțiile dintre Consiliul Județean Brașov și ROMATSA să ducă la un program de 12 ore. „Au existat discuții despre un program redus al aeroportului încă din urmă cu doi ani”, recunoștea Adrian Veștea, care a precizat și că decizia s-a luat abia anul acesta.

Programul de 12 ore a creat dificultăți singurului operator aerian care efectuează în acest moment zboruri de la Brașov. Fiecare avion trebuie să plătească pentru timpul cât stă pe un aeroport, imediat după aterizare și chiar înainte de decolare. Aceste prețuri sunt mult mai mari în plină zi și reduse dimineața și seara.

Astfel, Dan Air și-ar fi dorit să decoleze destul de devreme de la Brașov încât să prindă intervalul de timp cu preț mic pe aeroporturile de destinație. La fel, ar fi dorit să plece mai târziu din Europa și să poată ateriza seara la Brașov, astfel încât costurile companiei să fie cât mai mici.

Programul redus nu permite zboruri la ore la care taxele de aeroport sunt mici

Programul Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav de la 7:00 la 19:00 a dat peste cap planurile Dan Air, mai ales că operatorul aerian a aflat foarte târziu despre acesta. Din acest motiv a avut loc un schimb de replici între companie și ROMATSA, în care s-a ajuns chiar la amenințarea că Dan Air nu va mai opera zboruri de la Brașov.

În cele din urmă, Dan Air a decis să continue operarea de zboruri de la Brașov și chiar să mărească numărul de destinații. Chiar astăzi, 3 iulie 2023, a decolat primul zbor de la Brașov spre aeroportul Fiumicino, din Roma, Italia. Cum din luna august vor veni la Brașov și maghiarii de la Wizz Air, numărul de zboruri va crește, treptat.

Deocamdată, în primele două săptămâni de la inaugurare, pe Aeroportul Internațional Brașov au fost peste 3.000 de pasageri, fapt care îi încurajează pe cei care au construit aeroportul să creadă că se va ajunge la un million de pasageri pe an destul de rapid.

Aeroportul de la Brașov va crește rapid

„În perioada 15-30 iunie, pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav au avut loc 43 de decolări şi 43 de aterizări, iar un total 3.163 de pasageri au efectuat procedurile de îmbarcare, respectiv de debarcare”, a precizat Consiliul Județean Brașov.  

„Sunt convins că în anul 2024 Aeroportul Internațional Brașov va fi între primele 8 din cele 16 aeroporturi din România”, a declarat fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, actual ministru al Dezvoltării.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite