Început dificil pentru aeroportul de la Brașov. Pasageri notificați că vor zbura de pe alte aeroporturi

0
Publicat:

Primul zbor de la Brașov a plecat mai repede, astfel că au existat câțiva pasageri care au pierdut avionul. Alții vor fi transportați cu autocarul la București sau zborurile le vor fi comasate.

Cele mai multe zboruri nu vor fi de la Brașov până la 1 iulie FOTO Ioan Buciumar
Cele mai multe zboruri nu vor fi de la Brașov până la 1 iulie FOTO Ioan Buciumar

Întreg Brașovul a fost în sărbătoare, joi, 15 iunie 2023. Nu pentru finalul școlii, ci pentru inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav. Cea mai așteptată investiție de către brașoveni a prins, în sfârșit, viață și primul avion a aterizat, venind de la București.

Nu toate merg, însă, ca pe roate, cel puțin deocamdată. Primul avion care a decolat de pe aeroportul de la Brașov a avut destinația Stuttgart (Germania). Numai că a intervenit o modificare de orar și aeronava a decolat mai repede decât era programată inițial.

Din acest motiv, câțiva pasageri, care au venit mai aproape de ora la care se închidea poarta de îmbarcare, nu au mai prins zborul.

Compania i-a anunțat printr-un mesaj pe email pe toți cei care își cumpăraseră bilete, numai că nu toată lumea și-a citit mesajele de miercuri până joi și, astfel, au fost câteva persoane care nu au mai zburat de la Brașov spre orașul german cu prima cursă comercială din istoria aeroportului din orașul de la poalele Tâmpei.

Cel puțin două săptămâni, cele mai multe zboruri vor fi comasate

Mai mult, din cauza lipsei de personal, într-un prim interval de timp de cel puțin două săptămâni, aeroportul va funcționa doar în intervalul orar 7.00 – 19.00. Astfel, cei care au bilete de avion de la Brașov spre Nürnberg sau Stuttgart au primit notificări prin care sunt anunțați despre comasarea zborurilor sau transportul cu autocarul la Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni.

Compania Dan Air, care operează zboruri de la București și Brașov, a trimis o adresă către Romatsa în care expune situația creată la Brașov din cauza faptului că programul aeroportului este unul limitat.

Pentru a asigura sustenabilitatea din punct de vedere economic, orice operator aerian este nevoit să planifice cel puțin două rotații zilnice pentru fiecare aeronavă. Acesta presupune planificarea primului zbor (dus-întors) în prima parte a zilei și a celui de-al doilea după amiaza.

Cu o medie de 7 ore/rotație internațională (ex. GVH-BCN-GHV cu 3 ore zbor dus, 45 minute ground time, 3 ore zbor întors sau GHV-LGW-GHV cu 3.30 ore zbor dus, 60 minute ground time, 3.30 ore zbor întors) este necesară asigurarea operațiunilor pe aeroport pentru minim 18 ore, spre exemplu în intervalul 5.00- 23.00, pentru a permite efectuarea acestor două rotații.

Programul actual de deservire în intervalul 7.00- 19.00, propus de ROMATSA, limitează activitatea la o singură rotație pe zi, descurajând astfel orice companie aeriană interesată de operarea pe aeroportul Brașov”, se spune în solicitarea celor de la Dan Air.

Cele mai multe curse se întorceau la Brașov după ora 19.00

În acest moment nu există suficient personal de specialitate pentru ca aeroportul să funcționeze cu program continuu.

Un motiv ar fi și faptul că acest personal nu ar avea, deocamdată, încărcare, dar ROMATSA și alte instituții pregătesc specialiștii necesari pentru momentul în care vor exista mult mai multe zboruri.

De programul redus nu sunt afectate zborurile spre destinațiile de vacanță din Turcia și Grecia, care pot fi operate de la Brașov. Deocamdată nu se știe care va fi situația de la 1 iulie încolo.

Cert este că, din luna august, de la Brașov va opera și Wizz Air, astfel că volumul de muncă va începe să crească.

Cele mai multe curse erau programate să se întoarcă la Brașov după ora 19.00, astfel că acestea vor fi obligate să aterizeze la București, iar operatorul aerian îi va aduce pe pasageri la Brașov cu microbuzul sau autocarul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite