Pădurea virgină de la Şinca ar putea intra în Patrimoniul UNESCO. Evaluarea a ajuns în faza finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia World Wide Fund for Nature care s-a ocupat de toate demersurile necesare a anunţat că dosarul a trecut de toate fazele de verificare, iar acum se află în evaluarea finală.

Decizia privind includerea pădurii de la Şinca în patrimoniul Unesco, alături de alte patru păduri similare din România, este aşteptată în câteva zile. Pădurile virgine din Şinca au o suprafaţă de aproximativ de 350 ha şi sunt protejate de lege, tăierea arborilor fiind strict interzisă.

În pădurea de la Şinca se află şi ce mai înalt brad din România care are  62,5 metri. Măsurătorile au fost realizate cu un hipsometru digital cu ultrasunete. Recordul precedent este el unui brad de 61,5 metri din pădurea din Penteleu din zona Buzăului, descoperit de profesorul Ion Popescu-Zeletin. Bradul are peste 300 de ani.

Pădurea de la Şinca ar putea deţine şi un record european. Aici s-a a descoperit un fag de 56 de metri înălţime. Deocamdată acest record nu a fost omologat, deoarece se fac cercetări europene pentru a vedea dacă s-a descoperit în vreo altă pădure vreun fag mai înalt.

Unicitatea pădurilor virgine din România, cum este şi cea de la Şinca Veche, constă în faptul că ele sunt un amestec de fag, brad şi molid. Ceea ce nu se întâlneşte în alte zone ale Europei, unde pădurile virgine sunt preponderant doar de molid. Majoritatea arborilor au peste 50 de metri înălţime şi un diametru de aproximativ 1,5 metri.

Pentru ca o pădure să fie declarată virgină şi pusă sub protecţie în ea trebuie să existe arbori de toate stadiile, exact ca şi într-o comunitate omenească, unde trebuie să ai şi tineri şi bătrâni. Asta înseamnă că trebuie să existe brazi de 300-400 de ani şi fagi de 250-350 de ani, dar şi copaci mai tineri de 50-100 de ani.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite