Obiceiurile proaste care ne distrug spatele. Statul pe scaun ore întregi, poşetele grele, tocurile înalte sau efortul prea mare la sală ne pot afecta coloana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă staţi pe scaun ore întregi sau le petreceţi la volan veţi avea dureri de spate după 50 de ani. Dacă puneţi în poşetă kilograme întregi, nu vă daţi deloc jos de pe tocuri sau depuneţi un efort prea mare la sală atunci puteţi avea probleme de coloană.

Statul ore întregi pe scaun este un mare duşman al coloanei. „Mulţi dintre noi lucrăm la birou şi automat stăm mult pe scaun. Chiar dacă acesta este ergnomic, avem tendinţa să stăm aplecaţi spre calculator. Ar fi bine să stăm perfect rezemaţi de spătarul scaunului şi odată la o oră să ne ridicăm să facem câţiva paşi. Aşa vom elimina o parte din presiunea pusă pe coloana vertebrală. Şi mai bine ar fi să mergem acasă pe jos, pentru a ajuta spatele să îşi revină după statul într-o poziţie incomodă“, spune Ovidiu Nanu, medic ortoped.

Statul în maşină ore întregi poate duce în timp la dureri de spate. „Dacă staţi ore întregi în maşină sau lucraţi ca şofer spatele va avea de suferit. Atunci când conducem poziţia nu este una relaxată, iar coloana resimte acest lucru. La fel ca şi la statul pe scaun este bine ca măcar odată la două ore să oprim şi să ne dezmorţim. Există şi dispozitive care se montează pe scaunul din maşină şi care ajută coloana să fie menţinută într-o poziţie cât de cât corectă“, mai spune medicul.

Tocurile şi poşetele grele de cocoşează

Femeile în general au obiceiul să pună de toate în poşetă. De asemenea, tocurile duc la probleme de coloană. „Dacă poşeta are mai mult de 3-4 kilograme este o problemă pentru coloană. O altă greşeală este aceea că femeile poartă mereu poşeta pe acelaşi umăr. Ar fi bine să mai alternăm şi să nu avem în geantă decât strictul necesar. Tocurile sunt o problemă mare pentru spate. Femeila care poartă zilnic tocuri de 10 cm vor avea dureri mari de coloană după 40 de ani, iar aceastea se va deforma. Pe lângă coloană au mult de suferit şi picioarele. De asemenea suntem obişnuţi să cărăm de la piaţa tot felul de plase grele fapt care în timp îşi pune amprenta asupra coloanei. Mai bine alegeţi acele cărucioare de cumpărături pe roţi. Este mult mai simplu să le trageţi decât să căraţi cu braţele“, mai spune medicul.

Atenţie mare când faceţi sport

Este bine să facem sport, dar este important să nu ne suprasolicităm. „Mişcare este recomandată la orice vârstă, dar nu trebuie să exagerăm. Dacă facem 100 de abdomene pe zi putem să avem probleme cu spatele deoarece mulţi nu ştim să le facem corect. De asemenea atenţie mare la ridicatul de greutăţi la sală sau chiar la tracţiuni. Nu faceţi sport înainte să încălziţi musculatura, iar dacă lucraţi cu greutăţi este bine să purtaţi o centură specială. Aceasta este recomandată şi persoanelor care muncesc în construcţii sau la depozite unde trebuie să ridice greutăţi mari“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite